České kuchařky uspěly v celosvětové soutěži kulinářských knih v Paříži

Škoda nevařit - knížka s prozaických názvem osmnáctiletého Martina Škody skončila ve světové soutěži nejlepších kulinářských knih z celého světa na třetím místě v kategorii prvotin. Do pařížské finálové části postoupily i další dvě české kuchařky. Soutěž, která se pořádá už od roku l995, potvrdila, že knížky a pořady o vaření a gastronomii zažívají obrovských rozmach.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kniha, ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

V kategorii první knižní počin si třetí místo z Paříže odváží Martin Škoda za svou originální hudební kuchařku Škoda nevařit. S oceněním je prý naprosto spokojený.

„Celá kuchařka vznikla loni. Hlavní důvod byl, že jsem si řekl, že když je nějaká šance něco udělat proto, aby se gastronomie zlepšila, tak začnu u sebe a pokusím se o to. Tak mě napadlo, že vydám kuchařku. Dopadlo to tak, že jsem tady na finále v Paříží, což je neuvěřitelný úspěch,“ říká úspěšný autor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na kulinářské soutěži v Paříži natáčel zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Světové klání Gourmand Awards, kde spolu soutěží nejlepší kuchařky celého světa, je vrcholnou akcí v tomto oboru. Zúčastnit se jí prý však může naprosto každý.

„Pošlete svoji knížku, tady v Paříži se jich sešlo přes 2 700, a buď vás vyberou mezi 171 nejlepších, anebo ne. Je to jednoduché,“ uvádí Roman Vaněk, předseda Pražského kulinářského institutu, jehož kuchařka Poklady české kuchyně se stala bestsellerem. V Paříži soutěžil s knihou o sushi a obsadil čtvrté místo.

Už jen postup do Paříže je ale velkým úspěchem. Soutěže se účastní 171 zemí a do závěrečného kola se dostane jen malý zlomek z tisíce přihlášených knih, které bojují v různých kategoriích - od světové kuchyně až po ilustrované a fotografické knihy o vaření.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme