Čeští kuchaři ovládli jednu z kategorií prestižní soutěže. Díky zabijačce
Vepřové vaří nejlépe Češi, rozhodla porota mezinárodního kuchařského klání European Catering Cup. Kuchaři ji okouzlili pravou českou zabijačkou. Kulinářské přehlídky se každoročně účastní nejlepší kuchaři z celého světa. Zástupci Česka se na soutěži umístili celkově na čtvrté příčce, v kategorii vepřového chodu ovšem zvítězili.
Zabijačku si přitom asi jen málokdo spojí s vysokou gastronomií.
„Zadání bylo, že máme z různých částí vepřového masa vyrobit tři chody na jeden talíř,“ přibližuje kapitán českého týmu, šéfkuchař Radek David.
K dispozici měli všichni soutěžící stejné suroviny ve stejném množství. Zpracovat je museli ve stejném časovém limitu. Letos se vařilo z vepřových líček, krve, krkovice, kotlet, panenky a nožiček.
Šéfkuchaři poměřovali své schopnosti také při přípravě kachní paštiky a foie gras i dezertu z čokolády, limetky, kokosu a ananasu.
Čeští kuchaři uspěli na mezinárodním kuchařském klání. Tajemství úspěchu přiblížil kapitán českého týmu Radek David
„Všechno je náročné. Ono se to jednoduše říká, ale všechno vám zabere čas. Měli jsme na to deset hodin, od rána od osmi,“ upozorňuje Radek David.
Součástí českého týmu byl kromě něj i šéfkuchař Jan Horký, kouč Tomáš Levý a komisař Martin Svátek.
„Představa, že uvaříme jednu omáčku a upečeme bůček, je velice mylná. Představte si, že musíte uvařit sto jednotlivých věcí a pak je nějak zkombinovat. Třeba dezert – máte piškot, na něm jeden krém, druhý krém, třetí krém, čatní z ovoce. A ono to všechno dá zabrat,“ vysvětluje Radek David.
První místo letos vybojovali francouzští kuchaři, na druhém skončil tým ze Spojených států a třetí příčku obsadilo Švýcarsko. Nejlepším rybím pokrmem zaujali japonští kuchaři a nejkrásnější bufetový stůl připravili kuchaři z Madagaskaru. Český tým ve složení Radek David a Jan Horký se v prestižní soutěži umístil na čtvrtém místě už v roce 2013.