Francouzský držitel michelinských hvězdiček přijel dělat chutě Pražanům

Ústřice s krémem z husích jater, ravioli s krabím masem nebo zapékaný smetanový krém. To je jen několik laskomin, které mlsným jazýčkům návštěvníků restaurace na pražské Kampě nabízí kuchař Michel del Burgo. Ten se svým týmem nasbíral už několik michelinských hvězd. Kromě dobrých surovin a šikovných kuchařů je podle něj pro zisk prestižního ocenění důležité hlavně nadšení pro vaření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michel del Burgo v restauraci Kampa Park

Michel del Burgo v restauraci Kampa Park | Foto: Filip Jandourek

Michel del Burgo je virtuosem v kuchyni. Nasbíral tři hvězdičky pro restauraci, ve které pracoval v Hongkongu. Jednu má i jeho vlastní podnik ve francouzském Carcassonne.

Přehrát

00:00 / 00:00

S uznávaným francouzským kuchařem hovořil Pavel Novák

„Jídlo, které připravíte, musí vypovídat o své kvalitě. Na podobě talíře s jídlem jsme s přáteli pracovali tři měsíce. Aby podnik získal tři hvězdičky v průvodci Michelin, je třeba servírovat dobré jídlo. To je jedna hvězdička. Druhou získá za to všechno, co je kolem. Obsluha, atmosféra v restauraci a tak. A třetí závisí sice stále na kvalitě jídla, ale také na osobnosti šéfkuchaře. Šéf reprezentuje místní kuchyni, to, jak nakládá s místními surovinami, a jak pracuje s charakterem regionu. To je moc důležité,“ říká.

Jak ovšem dodává, když nemáte pro vaření dost nadšení, je veškerá snaha marná. „Vyžaduje to hodně velké nasazení. Váš pracovní den má 14 nebo i 15 hodin. Všechno stojí a padá s vaší láskou k vaření.“

Mají tyto vlastnosti také kuchaři, kterým Michel del Burgo velí v pražské restauraci? Je spokojený s personálem?

„Ano, úplně. Rychle pochopili recept, vědí, jak co připravit. Nemáme žádné problémy. Je to o moc jednodušší, než v některých asijských zemích. Ne, tady je to bez problémů,“ pochvaluje si francouzský kuchař.

Michel del Burgo nevařil v Praze naposled

Pro pražské gurmány připravil pan Michel sedmichodové menu složené z pěti slaných a dvou sladkých pokrmů. Pamatoval přitom, co českým zákazníkům chutná. Jen ve stručnosti říká, že se podávají ústřice s krémem z husích jatýrek, salát z kraba, humr, srnčí hřbet, sýr obalovaný v lanýžích, čokoládový dort, créme brulée, ravioli s plody mučenky a mangový sorbet.

Pokud se vám sbíhají sliny a je vám líto, že už asi dobroty od pana Michela del Burgo neochutnáte, polkněte prozatím naprázdno a připomeňte si slib fenomenálního kuchaře, který věří, že v Praze rozhodně nevaří naposled.

„Určitě ne. Mám Prahu moc rád. Miluji zdejší lidi, jsou tu opravdu velmi příjemní lidé. Chtěl bych si i v Praze najít byt a nějakou dobu tu bydlet. Líbí se mi, jak to majitel této restaurace vede. Chtěl by se sem čas od času vracet. Určitě sem zase přijedu,“ slibuje francouzský kuchař se španělskými kořeny.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme