Infarkt a mrtvice zabíjejí podle OECD ve vyspělých zemích stále méně lidí

Na nemoci srdce a cév umírá ve vyspělých zemích včetně České republiky stále méně lidí. Ukázal to průzkum Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj ve 34 státech. I přes pokles počtu úmrtí na mrtvici nebo infarkt patří Česko k zemím s horšími statistikami. Podobně jako Estonsko, Slovensko nebo Maďarsko.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Infarkt (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Lidé ve vyspělých zemích žijí zdravěji a lékařská péče se zkvalitnila. V České republice jsou změny více vidět, myslí si předseda Fóra zdravé výživy z pražského IKEMu Rudolf Poledne, protože po sametové revoluci došlo k dramatické změně.

„Zaprvé se zlepšila kardiochirurgie a zachraňují se spousty nesmírně těžkých pacientů tím, že se jim udělá bypass, nebo se dokonce transplantuje srdce, které už nefunguje,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Závěry OECD rozebral předseda Fóra zdravé výživy z pražského IKEMu Rudolf Poledne

Chválí také vysokou úroveň české invazivní kardiologie, kdy lékaři pacientům co nejrychleji zprůchodní ucpané tepny. Řádově se tak prý zachrání více životů než pomocí kardiochirurgie.

„Třetí důvod je pravděpodobně největší, a to, že farmakoterapie léčí rizikové faktory arterosklerózy, tedy choroby, která vede k infarktu a mozkové mrtvici, a podstatně lépe se léčí vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol,“ upozorňuje profesor Poledne.

Od začátku 90. let se podle něj také výrazně zlepšily stravovací návyky Čechů a dramaticky poklesl počet lidí, kteří vůbec problémy s vysokým cholesterolem nebo vysokým krevním tlakem mají.

Méně živočišných tuků

Statistiky úmrtnosti na infarkt nebo mrtvici jsou v České republice přesto stále relativně nepříznivé. Před dvěma lety tu na infarkt zemřelo 260 lidí na každých 100 tisíc obyvatel, v Japonsku, Švýcarsku nebo Francii jen 40.

„S Japonskem se nemůžeme srovnávat. Ale velmi jsme se přiblížili západní Evropě, právě proto, že se zlepšila terapie, ale hlavně se zlepšil životní styl. Čili jíme víc ryb, víc zeleniny, víc ovoce, méně tučného masa, ale hlavně konzumujeme podstatně méně živočišných tuků ve formě másla a tučných mléčných potravin,“ namítá profesor Poledne.

Jana Zemanová, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme