Kapr, který léčí onemocnění srdce, letos poprvé zamíří na vánoční stůl

Na některých vánočních trzích se letos poprvé objeví takzvaný omega 3 kapr. Na rozdíl od běžně chovaného kapra dokáže tento "superšupináč" léčit. Technologie jeho chovu, kterou vyvinuli jihočeští vědci, je světovým unikátem.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapr | Foto: Ladislav Bába

„Jde o kapra, který se na první pohled nijak neliší od naprosto normálního kapra,“ říká proděkan Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity Pavel Kozák o omega 3 kaprovi.

Podle jeho slov je tato ryba od běžného kapra k nerozeznání. Rozdíl mezi nimi ale přece jenom je, a to zásadní. Je krmen přirozenou stravou a speciálním krmivem, což z něj dělá doslova a do písmene lék.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zdraví prospěšném kaprovi mluvil na Radiožurnálu Pavel Kozák, ředitel vodňanského rybářského výzkumného ústavu

„Tento kapr se liší obsahem omega 3 mastných kyselin ve svém mase. Pokud ho budete konzumovat dvakrát týdně, zaručí vám příznivý účinek na zdraví. Studiemi v Klemu a v Lázních Poděbrady na pacientech po operaci srdce bylo dokázáno, že se snížila hladina špatného cholesterolu v krvi. Mělo to také příznivý vliv na hojivé procesy,“ uvádí Kozák.

Blahodárné účinky omega 3 kapra se však mohou lehce vytratit. Důležitou roli hraje v tomto případě jeho kuchyňská úprava.

„Pokud tohoto kapra smažíte na sádle, tak samozřejmě veškeré omega 3 mastné kyseliny přebijete tuky, které jsou obsaženy v sádle. Nejlepší příprava je buď vařením, dušením, a pokud použití oleje, nejlepší je řepkový. Tento kapr by neměl nahradit kapra na Vánoce. Pokud ho obalíte a usmažíte, vylepšení znehodnotíte. Představa je taková, že třeba po Vánocích, kdy toho sníme mnoho nezdravého, si třeba v lednu dáme měsíční ozdravnou kůru s tímto výrobkem,“ vysvětluje Kozák.

Léčivého omega 3 kapra si v čase předvánočním můžete poprvé letos koupit na vybraných místech v Praze, Českých Budějovicích, Vodňanech a v Blatné. Kilogram tohoto výjimečného rybího masa vás přijde na 85 korun.

Jitka Cibulová Vokatá, pir, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme