Kapr, který léčí onemocnění srdce, letos poprvé zamíří na vánoční stůl

Na některých vánočních trzích se letos poprvé objeví takzvaný omega 3 kapr. Na rozdíl od běžně chovaného kapra dokáže tento "superšupináč" léčit. Technologie jeho chovu, kterou vyvinuli jihočeští vědci, je světovým unikátem.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapr | Foto: Ladislav Bába

„Jde o kapra, který se na první pohled nijak neliší od naprosto normálního kapra,“ říká proděkan Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity Pavel Kozák o omega 3 kaprovi.

Podle jeho slov je tato ryba od běžného kapra k nerozeznání. Rozdíl mezi nimi ale přece jenom je, a to zásadní. Je krmen přirozenou stravou a speciálním krmivem, což z něj dělá doslova a do písmene lék.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zdraví prospěšném kaprovi mluvil na Radiožurnálu Pavel Kozák, ředitel vodňanského rybářského výzkumného ústavu

„Tento kapr se liší obsahem omega 3 mastných kyselin ve svém mase. Pokud ho budete konzumovat dvakrát týdně, zaručí vám příznivý účinek na zdraví. Studiemi v Klemu a v Lázních Poděbrady na pacientech po operaci srdce bylo dokázáno, že se snížila hladina špatného cholesterolu v krvi. Mělo to také příznivý vliv na hojivé procesy,“ uvádí Kozák.

Blahodárné účinky omega 3 kapra se však mohou lehce vytratit. Důležitou roli hraje v tomto případě jeho kuchyňská úprava.

„Pokud tohoto kapra smažíte na sádle, tak samozřejmě veškeré omega 3 mastné kyseliny přebijete tuky, které jsou obsaženy v sádle. Nejlepší příprava je buď vařením, dušením, a pokud použití oleje, nejlepší je řepkový. Tento kapr by neměl nahradit kapra na Vánoce. Pokud ho obalíte a usmažíte, vylepšení znehodnotíte. Představa je taková, že třeba po Vánocích, kdy toho sníme mnoho nezdravého, si třeba v lednu dáme měsíční ozdravnou kůru s tímto výrobkem,“ vysvětluje Kozák.

Léčivého omega 3 kapra si v čase předvánočním můžete poprvé letos koupit na vybraných místech v Praze, Českých Budějovicích, Vodňanech a v Blatné. Kilogram tohoto výjimečného rybího masa vás přijde na 85 korun.

Jitka Cibulová Vokatá, pir, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme