Konzumace čokolády může pomoci udržet štíhlou postavu, zjistili vědci

Američtí vědci zveřejnili zprávu, o které se milovníkům čokolády doposud jen snilo, nebo možná ani nesnilo. Konzumace čokolády může vést ke štíhlé postavě. Jedinou podmínkou je, že se musí jíst pravidelně, a to několikrát do týdne, nikoli nárazově.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čokoláda | Foto: Stock.xchng

Vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu na základě měření Body Mass Indexu (BMI) u tisícovky lidí dospěli k závěru, že pokud člověk jí čokoládu třeba každý druhý den, je jedno, jaké množství jí sní.

Vědci se totiž domnívají, že v čokoládě jsou kromě tuků a cukrů i katechiny, které pomáhají odbourávat podkožní tuk. Závěry vědecké studie byly zveřejněny v časopise Archives of Internal Medicine.

Z textu zveřejněném na serveru BBC není zřejmé, jestli jde o jakoukoli čokoládu, nebo jestli tyto vlastnosti má jen hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dietolog Pavel Suchánek z pražského IKEM mluví o vlivu čokolády na lidské zdraví ve Světě o druhé na Rádiu Česko.mp3

Podle dietologa Pavla Suchánka z pražského IKEM studie srovnávala sladké pochutiny bez kakaa s pochutinami obsahujícími kakao, konkrétně dva druhy sladkostí při stejné energetické hodnotě.

„A tam je logické, že pochutiny a sladkosti na bázi vysokopodílového kakaa – to znamená čokolády typu 80 procent až 90 procent – vycházejí výrazně lépe, protože obsahují zmíněné biologicky aktivní látky, jako jsou katechiny,“ řekl Pavel Suchánek.

To však podle něj neznamená, že pokud bude člověk každý den nebo obden konzumovat čokoládu, zůstane štíhlý, nebo dokonce zhubne.

„Pokud budeme mít stejnou energetickou hodnotu a použijeme sladkost, která bude sladká cukrem a nebude obsahovat kakao, a druhou, která bude mít stejné množství energie, a bude mít vysoký podíl kakaa, tak se dá předpokládat, že nárůst tělesné hmotnosti bude výrazně pomalejší. Ale určitě to nepovede k poklesu tělesné hmotnosti,“ shrnul dietolog.

Katechiny obsahuje také čaj, a to zejména zelený. Podle Pavla Suchánka je ovšem třeba vypít nejméně pět šálků denně.

„Principem katechinů je zrychlovat metabolismus a ovlivňovat tukovou buňku. To platí ale jenom pro některé druhy,“ uvedl.

Předchozí studie došly k závěru, že kvalitní čokoláda, je zdraví prospěšná, například pro srdce.

Naďa Bělovská, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme