Lékaři doporučují: Jezte ryby po celý rok, nejen na Štědrý den

Na štědrovečerní tabuli pro většinu Čechů patří neodmyslitelně kapr. Lékaři ale upozorňují, že ryba by neměla být v našem jídelníčku sváteční, ale naopak takřka každodenní záležitostí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kapr, vánoční prodej kaprů na ulici

kapr, vánoční prodej kaprů na ulici | Foto: Eva Odstrčilová

Rybí maso je zdravé hlavně proto, že obsahuje omega-3 mastné kyseliny doporučované pacientům s nemocným srdcem. Čeští vědci kvůli tomu dokonce vyvinuli speciální krmivo, po němž má maso ryby těchto kyselin více.

Profesor Štěpán Svačina, přednosta III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze ale upozorňuje, že to s takovými „superkapry“ není až tak jednoznačné. Není totiž jasné, zda jsou omega-3 kyseliny opravdu hodně zdravé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si příspěvek redaktorky ČRo Lenky Jansové o prospěšnosti ryb a preferencích Čechů

„Existovala kardiovaskulární studie u pacientů po infarktu, kde vyšlo, že mají nižší úmrtnost. Ale od té doby bylo zopakováno několik dalších studií a dá se říct, že prospěšnost těch omega-3 mastných kyselin není tak vysoká,“ uvádí Svačina.

U studií prokazujících jejich vliv na snížení krevních tuků nebo antiarytmické efekty se pacientům podávalo řádově několik gramů této látky. Podle profesora Svačiny je to však taková dávka, kterou za normálních okolností člověk není schopen přijímat.

Raději tuňáka než kapra

Přesto lékaři konzumaci ryb doporučují a to po celý rok dvakrát až třikrát týdně. Ministerstvo zemědělství chce podpořit konzumaci sladkovodních ryb novou reklamní kampaní.

Češi jedí málo sladkovodních ryb. Přesto jejich spotřeba několik let po sobě mírně roste. Průměrně připadne zhruba jeden a půl kilogramu na člověka za rok. Evropský průměr je pět kilo.

I přes staletou tradici českého sladkovodního rybářství a rybníkářství jedí Češi průměrně daleko víc ryb mořských. Zhruba čtyři kilogramy na osobu za rok. O Vánocích ale v Česku zůstává tradičně největší zájem o kapra.

Lenka Jansová, Alina Holušová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme