Lékaři pražského IKEMu pomohli unikátní operací pacientce s ochrnutým žaludkem

Lékaři pražského Institutu klinické a experimentální medicíny provedli první endoskopickou operaci ochrnutého žaludku. Jsou první v Česku i střední a východní Evropě, kteří se k zatím experimentálnímu zákroku odhodlali. Dosud tak lékaři operovali jen 17 pacientů na světě. Jak ale dokazuje případ české pacientky, je to cesta správným směrem a endoskopie se uplatní v dalším medicínském oboru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stanislava Výšková, první česká pacientka s gastroparézou, která absolvovala perorální endoskopickou myotomii žaludku a její operatér Jan Martínek

Stanislava Výšková, první česká pacientka s gastroparézou, která absolvovala perorální endoskopickou myotomii žaludku a její operatér Jan Martínek | Foto: IKEM

„Měla jsem žaludek ochrnutý. Nemohla jsem přijímat potravu v takovém množství, v jakém bych potřebovala, abych nehubla. Znamenalo to pro mě mít baťůžek na zádech a být připojena na kapačku,“ popisuje svůj stav paní Stanislava Výšková, první česká pacientka s gastroparézou, která absolvovala perorální endoskopickou myotomii žaludku, zkráceně G-POEM.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lékaři pražského IKEMu provedli první endoskopickou operaci ochrnutého žaludku. Natáčel o tom Zdeněk Vesecký

Tato metoda byla poprvé použita před třemi lety v Japonsku a zatím je podle přednosty Kliniky hepatogastroenterologie IKEMu Julia Špičáka považována za experimentální:

„Jedná se o onemocnění nervů. Ale my primárně ty nervy neumíme léčit, takže se postupuje tak, že se protne svalovina, otevře se široká komunikace mezi žaludkem a střevem a potrava může volně propadávat.“

Zákrok trval 90 minut. „Velkou výhodou této metody je, že se provádí endoskopicky - to znamená, že se k žaludku dostáváme bez jakéhokoli řezu, jen skrze ústa a jícen. Pomocí několika malých řezů ve spodní části žaludku pak povolíme svěrač žaludku - pylorus - a tím ho zprůchodníme. Potrava ze žaludku se může dostat dál do střev, a nemocní tak většinou mohou přijímat potravu jako dříve,“ vysvětluje operatér Jan Martínek.

Bezbolestná a laciná endoskopie

Ačkoli zákrok s endoskopem podstoupilo zatím jen deset Francouzů a šest Američanů, Stanislava Výšková se nebála. A dala lékařů v Institutu klinické a experimentální medicíny vyzkoušet si další unikátní operaci:

„Je to zase radost dělat něco poprvé a největší radost je, když pak slyšíte pacientku,“ říká Jan Martínek.

Paní Výšková má jen devět dní po operaci, cítí se skvěle a hlavně jí po dlouhé době dělá radost jíst:

„No já bych si dala cokoliv. Jím moc ráda. Moje první lepší jídlo po operaci bylo svíčková s knedlíkem.“

Skvělý výsledek otevírá cestu k uzdravení dalším lidem nejen u nás, ale i ve světě. IKEM je totiž součástí mezinárodního týmu, který má dokázat, že endoskopie je stejně účinná jako dosud používaná laparoskopie. A k tomu bezbolestná a lacinější než klasický chirurgický zákrok.

Zdeněk Vesecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme