Magnetem gastronomické přehlídky v Budapešti je medvědí salám
Především na divočinu se zaměřuje Festival maďarských řemeslných chutí v Budapešti. To je maso, které maďarská gastronomie zatím zanedbává, ale mohlo by se to změnit. Třeba i díky medvědímu salámu.
Za rok uloví v maďarských lesích sedm tisíc tun divočáků, jelenů, srn, muflonů, bažantů a jiné lesní zvěře. S rohy či bez rohů. Průměrně však každý Maďar sní ročně jen 20 dekagramů zvěřiny.
Park Milenium v Budíně je tradiční místo podobných gastronomických a kulinářských prohlídek. Nyní je tam okolo sta vystavovatelů a někdo spočítal , že dohromady prezentují pět tisíc chutí.
Jelení maso má nejraději János Simon, který nabízí široký sortiment zejména červených vín ze starého známého vinařství Polgár z Villányi .
Medvědí salám ochutnal na budapeštském Festivalu řemeslných chutí Gregor Martin Papucsek
K ochutnání je jelení salám, uzený srnčí hřbet, salám z divočáka, sýry, pagáče, škvarky husí i z maďarské svině mangalica. V kotli zas bublá zvěřinový guláš, na plotně leží pohozené velké kusy svíčkové z jelena i malí pečení bažanti.
Snad největší atrakcí je medvědí salám. Nabízí ji Annamarie z Rumunska ze župy Hargita v Karpatech, kde žije nejvíce Maďarů, kteří už viděli živého medvěda v lese. Na salám použijí téměř všechny části zvířete.
„Medvědí maso je suché, proto kromě koření je třeba dbát o patřičné množství tuků. A tak v salámu je 60 procent medvědího masa a 40 procent vepřové slaniny."
"Medvědí salám je trochu dražší, vždyť medvěda nezastřelí každý den, ale lidé ho v Sedmihradsku kupují, a to zejména pro děti,“ říká Annamarie. Je to zkrátka zajímavost.