Methanol rozkládá lidský organismus, míra poškození je ale individuální

Pančovaný alkohol si vyžádal už osm lidských životů a případů otravy methanolem přibývá. Policii ani dalším státním orgánům se zatím nedaří najít zdroj, odkud nebezpečný alkohol pochází. Otrava se může projevit v řádu hodin, ale i několika dnů. Účinky methanolu jsou totiž velice individuální.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

destiláty, alkohol, vodka, slivovice | Foto: Eva Odstrčilová

„Každý člověk je jinak citlivý na objem požitého alkoholu. Enzym alkoholdehydrogenáza odbourává alkohol u každého trošku jinak rychle. Takže každý i sám ví, že snese jiné množství alkoholu, než se uvede do nějakého stavu euforie nebo na sobě pozoruje známky požití alkoholu,“ přibližuje Irena Kolouchová z Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko technologické.

Přehrát

00:00 / 00:00

Irena Kolouchová z Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko technologické přibližuje, jak působí methanol na lidské tělo

Dodává, že záleží také na množství vypité lihoviny a na obsahu methanolu, který ovšem v alkoholickém nápoji vyrobeném standardní cestou nemá co dělat. V těle dokáže methanol napáchat vážné škody, řada z hospitalizovaných mimo jiné oslepla.

Na vině je špatný způsob, jakým se methanol v těle odbourává, vysvětluje Kolouchová: „Metabolity, které z něho tělo vyrobí při jeho odbourávání, způsobují nevratné poškození organismu a vlastně jakoby biochemický rozklad našeho organismu.“

„V první řadě napadá oční nerv, ale potom záleží samozřejmě na požité dávce a záleží u toho methanolu i na poměru, v jakém byl methanol zastoupen s ethanolem. Protože obojí se odbourává v játrech, ale přednostně se v játrech odbourává ethanol. To znamená, pokud tam bylo nepoměrně vyšší množství ethanolu, to znamená klasického lihu, tak methanol zůstává v těle, je potom vylučován jiným způsobem,“ pokračuje.

Úřady se podle ní nedopustily chyby, kvalita alkoholu nebo přesnost informací na etiketě se totiž u lihovin kontrolují standardně. Kvůli obrovské škále výrobků je ale možné provádět jen namátkové kontroly, takže některé vzorky mohou inspektorům uniknout.

„Postihnout nelegální nebo diskutabilní lihoviny v těchto stáncích nebo zvláštních typech prodejen je velice obtížné, protože jakýkoliv inspektor, který přijde, se samozřejmě prokazuje, že tedy patří k nějaké instituci,“ dodává Kolouchová.

Lucie Husárová, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme