Milovníci burčáku mohou být klidní, inspektoři žádné nedostatky nezjistili

Je období burčáku, a tak jeho kvalitu kontrolovala také Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Zatím je vše v pořádku - nedostatky v kvalitě částečně zkvašeného moštu zatím nebyly zjištěny.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burčák u silnice | Foto: Vlasta Gajdošíková

Inspekce měla plné ruce práce kvůli přetrvávající methanolové aféře, přesto musí zbýt čas i na další produkty, které nepočkají.

„My jsem nerezignovali ani na ty ostatní komodity. Zrovna burčáky, což je sezónní záležitost, byly a jsou předmětem naší kontroly i v tuto dobu,“ ujišťuje ředitel kontrolní a právní sekce Martin Klanica.

Od začátku srpna tak bylo provedeno asi 360 kontrol a odebrána necelá padesátka podezřelých vzorků. Výsledky jsou dosud známy u dvanácti - všechny byly v pořádku. Burčák tak pochází opravdu z hroznů z moravských a českých vinic.

Nyní se nacházíme v laboratorním komplexu inspekce, ve fermentační místnosti, tedy jakési kuchyňce, kde dozrávají odebrané vzorky burčáku a vedle se zpracovávají hrozny z oblasti, odkud má podle prodejce burčák pocházet. A právě na tomto porovnávání vlastností obou vzorků je testování založeno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o kontrole burčáku přínáší z Brna redaktor Ivan Holas

„Tohle je přípravná laboratoř, kde dochází k destilaci těch zkvašených hroznů a dokvašených burčáků. Tady vidíme přístroje automatické destilace, na kterých se právě destiluje ethanol zhruba v 90 procentní destilaci,“ vysvětluje vedoucí oddělení izotopových analýz Kamil Kolář.

Téměř čistý ethanol se pak dále používá pro zjištění botanického původu hroznů a případně geografického původu. „Tady řešíme i rozlišení burčáku jakožto českého produktu versus částečně zkvašeného moštu, který pochází z jiných zemí než z České republiky,“ říká.

Finále se odehrává na dvou supersložitých přístrojích - hmotnostním spektrometru a nukleární magnetické rezonanci - opět se porovnává burčák a kontrolní vzorek zpracovaných hroznů, tentokrát ovšem na úrovni některých izotopů.

Podle zákona končí burčáková sezóna 30. listopadu a s ohledem na délku testování je možné, že výsledky naposledy odebraných vzorků budou známy až na Silvestra.

Ivan Holas, Prokop Havel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme