Mistr kuchař Michel del Burgo si zamiloval Prahu a českou kuchyni

Láska prý prochází žaludkem. Láska k vaření procházela skoro celým dětstvím mistra kuchaře Michela del Burgo z francouzského Carcassonne. Jeho podnik vlastní jednu michelinskou hvězdičku. Pro restauraci v Hongkongu, kde pracoval, získal dokonce hvězdičky 3. Tento týden ukázal své umění i návštěvníkům restaurace na pražské Kampě.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michel del Burgo v restauraci Kampa Park | Foto: Filip Jandourek

Servíroval jim například ravioli s krabím masem nebo zapékaný smetanový krém zvaný créme brulée. K vaření prý přičichl už jako školák. Poznal kuchyně v mnoha zemích světa. Vařil v Singapuru, Moskvě, Riu de Janeiro, v Číně.

Pochvaluje si české kuchaře, jsou prý zručnější a poslušnější než v některých asijských zemích. Ví, jaký má kuchař být. Vzory vynikajících kuchařů měl v rodině.

„V kuchyni se pohybuji už mnoho let. Narodil jsem se na severu Francii. Můj tatínek byl kuchař, takže od šesti let jsem s ním býval v kuchyni. A teď už je to 30 let, co pracuji v kuchyni. Takže moje koketování s vařením začalo už před 40 lety.“

Přehrát

00:00 / 00:00

S Michelem del Burgo natáčel Pavel Novák

„Jak říkám, vyrostl jsem v kuchyni. Moje babička byla výborná kuchačka. Jako děcko jsem zvědavě pozoroval, co v kuchyni dělá. Potom jsem se učil u otce a pak jsem pracoval u renomovaných kuchařů. Například v Provence, kde už měli nějaké michelinské hvězdičky. Pak jsem si chtěl založit vlastní podnik a také získat hvězdičku.“

To se panu Michelovi nakonec povedlo. Teprve před čtvrt rokem otevřel svou restauraci 111 v Carcassonne. Pan Michel ale není typickým francouzským kuchařem. Vlastně to není ani tak úplně Francouz.

„Pocházím ze Španělska z regionu Burgos. Proto i moje jméno del Burgo říká, odkud jsem. Bydleli jsme ale na severu Francie, kam se přestěhovala moje rodina. Jako mnoho jiných i moji rodiče utekli ze Španělska před Frankovou diktaturou. Já už se narodil ve Francii. Ve Španělsku ale stále mám část rodiny a tak jednou za dva měsíce tam jezdím, protože miluji Španělsko.“

Francouzský držitel michelinských hvězdiček přijel dělat chutě Pražanům

Číst článek

Zamiloval si ale i Česko a také českou kuchyni. Chtěl by si prý v Praze najmout byt a nějakou dobu tu žít.

„Je to už 4 roky, co jsem tu byl naposled. Tehdy jsem navštívil několik českých restaurací a českou kuchyni mám moc rád. Je taková hodně voňavá. Dával jsem si hodně zvěřinu. Tu umíte dobře. Restaurace tady vyzařují takové teplo. Je v nich cítit vřelost personálu. I Praha má takovou přátelskou atmosféru. Mám to tu rád. Opravdu moc,“ vyznal se z citů k Česku mistr kuchařského umění Michel del Burgo.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme