Mistr kuchař Michel del Burgo si zamiloval Prahu a českou kuchyni
Láska prý prochází žaludkem. Láska k vaření procházela skoro celým dětstvím mistra kuchaře Michela del Burgo z francouzského Carcassonne. Jeho podnik vlastní jednu michelinskou hvězdičku. Pro restauraci v Hongkongu, kde pracoval, získal dokonce hvězdičky 3. Tento týden ukázal své umění i návštěvníkům restaurace na pražské Kampě.
Servíroval jim například ravioli s krabím masem nebo zapékaný smetanový krém zvaný créme brulée. K vaření prý přičichl už jako školák. Poznal kuchyně v mnoha zemích světa. Vařil v Singapuru, Moskvě, Riu de Janeiro, v Číně.
Pochvaluje si české kuchaře, jsou prý zručnější a poslušnější než v některých asijských zemích. Ví, jaký má kuchař být. Vzory vynikajících kuchařů měl v rodině.
„V kuchyni se pohybuji už mnoho let. Narodil jsem se na severu Francii. Můj tatínek byl kuchař, takže od šesti let jsem s ním býval v kuchyni. A teď už je to 30 let, co pracuji v kuchyni. Takže moje koketování s vařením začalo už před 40 lety.“
„Jak říkám, vyrostl jsem v kuchyni. Moje babička byla výborná kuchačka. Jako děcko jsem zvědavě pozoroval, co v kuchyni dělá. Potom jsem se učil u otce a pak jsem pracoval u renomovaných kuchařů. Například v Provence, kde už měli nějaké michelinské hvězdičky. Pak jsem si chtěl založit vlastní podnik a také získat hvězdičku.“
To se panu Michelovi nakonec povedlo. Teprve před čtvrt rokem otevřel svou restauraci 111 v Carcassonne. Pan Michel ale není typickým francouzským kuchařem. Vlastně to není ani tak úplně Francouz.
„Pocházím ze Španělska z regionu Burgos. Proto i moje jméno del Burgo říká, odkud jsem. Bydleli jsme ale na severu Francie, kam se přestěhovala moje rodina. Jako mnoho jiných i moji rodiče utekli ze Španělska před Frankovou diktaturou. Já už se narodil ve Francii. Ve Španělsku ale stále mám část rodiny a tak jednou za dva měsíce tam jezdím, protože miluji Španělsko.“
Francouzský držitel michelinských hvězdiček přijel dělat chutě Pražanům
Číst článek
Zamiloval si ale i Česko a také českou kuchyni. Chtěl by si prý v Praze najmout byt a nějakou dobu tu žít.
„Je to už 4 roky, co jsem tu byl naposled. Tehdy jsem navštívil několik českých restaurací a českou kuchyni mám moc rád. Je taková hodně voňavá. Dával jsem si hodně zvěřinu. Tu umíte dobře. Restaurace tady vyzařují takové teplo. Je v nich cítit vřelost personálu. I Praha má takovou přátelskou atmosféru. Mám to tu rád. Opravdu moc,“ vyznal se z citů k Česku mistr kuchařského umění Michel del Burgo.