Na Pražském hradě začíná Prague Food Festival. Letos s heslem Nejezte blbě

Královské zahrady Pražského hradu budou opět patřit Prague Food Festivalu. Ten ode dneška do neděle nabídne kurzy vaření se známými šéfkuchaři, ochutnávky netradičních specialit i příklady zdravé výživy. Cílem letošního ročníku je naučit návštěvníky, jak ‚nejíst blbě‘.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prague food festival 2012

Prague food festival 2012 | Foto: Filip Jandourek

Festival nabídne 42 kulinářských zastavení. „Areál má skoro čtyři hektary, takže je to obrovské a stihnout všechno skutečně nelze. Já doporučuju, aby si každý udělal takový miniaturní itinerář, co chce vidět, ochutnat, vypít, nebo jestli chce jít na nějakou speciální degustaci. Nebo ať se nechá unášet dějem a na co narazí, tak to ať zkusí,“ říká organizátor Pavel Maurer.

Návštěvníci by se měli mimo jiné také poučit, jak nejíst blbě, což je motto letošní akce.

„Chtěl bych, aby ochutnali jídla, která nikdy předtím neochutnali, aby kromě toho, že něco jedli a viděli, tak se malinko vzdělali, dostali informaci, kterou normálně nezískají. Aby došlo i k nějakému miniaturnímu gastronomickému vzdělání,“ vysvětluje Maurer.

Lidé se také dozvědí, jak nejlépe kombinovat jídla s nápoji, a to nejen s vínem. „Budeme mít speciální meníčka, která budou spojena s pivem. Protože koneckonců Česká republika je pivní velmoc. Takže budou tam malé pivovary, také regionální, které budou vymýšlet, jak se pojí jednotlivé pivo s jednotlivými chody jídla. Budou tam i degustace vody, koňaků, šampaňského a dalších nápojů s jednotlivými pokrmy,“ popisuje Maurer.

Právě obyčejná voda hraje v gastronomii důležitou roli. „Voda dokáže velmi příjemně podpořit jak chuť vína, tak zvýraznit prvky vína. Someliér nabídne lidem možnost ochutnat různou škálu vod. Ukáže jim, jak vodu nakombinovat třeba s vínem, aby to vyzdvihlo tu chuť,“ říká za organizátory Barbora Vojtová.

Jaroslav Skalický, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme