Nejen palmový olej. Kvůli poptávce po avokádu se mýtí lesy v Mexiku

Píšou o něm „food bloggeři“, točí o něm youtubeři a spousta lidí si ho v poslední době oblíbila. Avokádo dobývá světovou kuchyni. O nákladech na pěstování hlavní ingredience pro guacamole se ale zamýšlí málokdo. Na příběh podobný produkci palmového oleje se zaměřil deník Guardian.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Avokádo | Foto: zdroj: Flickr, Creative Commons licence 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0), Cody and Maureen

Popularita avokáda jakožto symbolu zdravé stravy zvedá jeho cenu v USA. Vysokou poptávku se snaží pokrýt mexičtí zemědělci. Kvůli pěstování hruškovce přelahodného, který plodí avokádo, kácejí středoameričtí pěstitelé celé lesy.

Za své berou například borové lesy v oblasti Michoacán, což má rozsáhlý vliv na životní prostředí. Ohrožena jsou například zimoviště migrujícího motýla monarchy.

Intenzivní pěstování má ale dopad i na lidi. Avokádo je náročné na spotřebu vody, na vypěstování půl kilogramu avokáda je potřeba až 272 litrů vody.

Avokádová plantáž | Foto: CC BY-SA 4.0 Jotpe

Velká náročnost hruškovce na zavlažování způsobuje úbytek vody v oblasti. Vodní zdroje jsou navíc často znečištěny hnojivy a pesticidy, které zemědělci používají.

Obchod s avokádem se stal lukrativní i pro mexické drogové gangy, obzvlášť když cena plodů dál roste. Od zemědělců gangy vybírají výpalné, samotní pěstitelé tak ani při rostoucí poptávce moc příjmů nemají.

Avokádo je 7 až 20 cm dlouhé. Zralé plody váží od 100 g až do 1 kg. Běžná roční sklizeň z jednoho stromu hruškovce je kolem 120 avokád.

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme