Nepotřebujete maso, abyste se dobře najedli, přesvědčuje festival Vegetfest

Máte chuť na něco dobrého a zároveň zdravého? Máme řešení. Ideální příležitostí je festival Vegefest, který nabízí bezmasé lahůdky v podání šéfkuchařů několika restaurací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předkrm: carpaccio z červené řepy

Předkrm: carpaccio z červené řepy | Foto: alakarte.cz

Po internetové rezervaci mířím do restaurace Mlsná kavka na pražské Florenci, abych ochutnal jedno z festivalových menu. Personál je ochotný a nechá mě nakouknout do kuchyně. Hrnce a vařečky jsou v zápřahu a šéfkuchař původem z Nizozemska Filip Kavka Smiggels mi hned popisuje, co dostanu na talíř jako první..

„Mám pro vás carpaccio z červené řepy, která je zajímavá, ale lidé ji znají spíš vařenou. My ji používáme syrovou, takže to má krásnou hlubokou chuť – podmínka, aby se to podařilo, ale je, že to musí být v tenkých plátcích, stejně jako klasické carpaccio z masa.“

Usedám ke stolu, abych si mohl menu užít. Po předkrmu přichází na řadu hlavní chod - fenykl na bílém víně s hořčično-medovou zálivkou. Překvapuje mě chuť netradiční zeleniny, která ve spojitosti s omáčkou tvoří zajímavou, ale velice jemnou kombinaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Festival Vegetfest hostí vybrané restaurace, snaží se přesvědčit, že k dobrému jídlu nepotřebujete maso

Nejdříve jsem měl strach, že toho na talíři moc není. Po jídle se ale cítím sytý, jako kdybych právě dojedl pořádný kus masa.

Pak mi přináší dezert. Je to úhledná bílá hrouda a žlutá omáčka. Šéfkuchař mi vysvětluje, co budu jíst.

„Mátový puding a ta omáčka je salsa udělaná z lunetek, trochu je tam pomeranč a citron.“

Dezert mi moc chutná, spojení limetky s mátou mi totiž připomíná mé oblíbené mojito. Koukám kolem sebe, restaurace je celkem zaplněná. Zajímá mě, proč lidé jí právě v restauraci, která nabízí jen vegetariánské jídlo.

„Poslední roky se ze mě postupně stal vegetarián, jen občas jím ryby. Je fajn si občas dát něco zeleninového, lehkého a zdravého. Tohle je plnohodnotné jídlo, které maso dokáže stoprocentně nahradit.“

Návaznost na masopust

Festival chutí pořádá web alakarte.cz. Jeho provozovatel Pavel Suchánek mi vysvětluje, jak na nápad přišel.

„Vegetariánský festival jsme uspořádali proto, že jsme přemýšleli, jak navázat na masopustní festival, který probíhal vloni v lednu poprvé. Přišlo nám, že podle tradice by se hodil vegetariánský festival, protože o masopustu přichází období půstu, kdy se nejí maso.“

Vegetfest se v deseti vybraných restauracích koná až do 17. března. Nejjednodušší je si rezervovat čas a místo gastronomického zážitku na webu. Můžete se ale rozhodnout a do festivalových restaurací se vypravit rovnou.

Tereza Jelínková, Radek Doležal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme