Odborníci náhradní sladidla nezatracují. Nejsou ale všespásná
Umělá sladidla byla svého času velkou módou. Sladili s nimi všichni ti, kteří měli pocit, že mají o pár deka víc, než by měli. Tedy hlavně ženy, které to vůbec nepotřebovaly. To pro diabetiky jsou náhradní sladidla opravdu nutností. A dobré jsou i pro lidi, kteří opravdu mají nadváhu nebo jsou obézní. Každopádně se s umělými sladidly setkáváme čím dál častěji. A už dlouho se debatuje o tom, jestli jsou úplně bezpečná.
Potravinám a nápojům s náhradními sladidly se v dnešní době jen těžko vyhneme. Jsou v nápojích i v potravinách. Podle odborníka na výživu Pavla Suchánka to ale nevadí.
„Umělá sladidla, která jsou povolena k používání, mají jednoznačně prokázanou zdravotní nezávadnost. Byly prováděny velmi intenzivní a dlouhodobé zkoušky a testy s několikanásobně vyššími koncentracemi a množstvím, než je běžně používáno, a přesto nebyla prokázána jakákoli zdravotní rizikovost. Říkat, že umělá sladidla mají nějaký zásadní zdravotní negativní vliv, je trochu poplašná zpráva,“ říká Suchánek.
O náhradních sladidlech mluvila s odborníkem na výživu Pavlem Suchánkem Andrea Skalická
Náhradní sladidla pomáhají vedle diabetiků i lidem, kteří trpí obezitou nebo nadváhou. Při snižování váhy ale nejde jen o cukry.
„Cukr by měl tvořit okolo 10 procent energetických příjmů za celý den. Když tedy odbouráme osm procent energie z cukrů, přesto nám zbude ještě 90 procent energie, kterou může mít poskládanou velmi špatně. Tím pádem, když budeme mít jednoduché cukry pod kontrolou, když budeme mít veliký příjem nasycených mastných kyselin a tuků obecně a celkový energetický příjem vyšší, než by měl být, tak stejně nadváhu a obezitu budeme mít a stejně budeme trpět civilizačními chorobami, jako je například poškození kloubů, které obezitu provází,“ upozorňuje Suchánek.
Naprosto běžně se náhradní sladidla přidávají do nejrůznějších nápojů a cukrovinek, které konzumují i děti. Ty by ale měly spíše dávat přednost potravinám a nápojům s běžným cukrem.
„Děti by měly používat spíše běžný cukr a mít více aktivity než používat náhradní sladidla a myslet si, že ty to za nás vyřeší a dítě nebude mít problém, protože pije nápoj, který žádnou energii neobsahuje. Mělo by to být o tom, že se děti opravdu naučí systém příjmů a výdeje,“ uvádí Pavel Suchánek.
Kdo nečte podrobné informace o složení výrobků, často ani netuší, že náhradní sladidla do těla dostává.
„Myslet si, že náhradní sladidla jsou nebezpečná nebo všespásná, je velmi nerozumné, protože náš životní styl není pouze o cukru nebo o náhradních sladidlech. Ale o celkovém příjmu energie, o celkové pohybové aktivitě a celkovém režimu jako takovém,“ uzavírá Pavel Suchánek.