Onkologické pacienty ohrožuje riziko podvýživy, stav se ale mírně zlepšuje

Pacientů s rakovinou v Česku přibývá. Kromě nemoci samotné je ohrožuje ale ještě jedno nebezpečí - podvýživa. Riziko podvýživy se rozhodla zmapovat Česká onkologická společnost, která dnes výsledky své studie představila veřejnosti.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Vorlíček | Foto: Česká televize

„Pacient, který je podvyživený, hůře reaguje na onkologickou léčbu. Tím pádem má horší šance na vyléčení,“ upozornil předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček.

„Je to hodně podstatné. Podvýživa je způsobena jednak nádorem, zvláště když je to nádor zažívacího traktu. Ale také léčbou. Chirurgickou, ozařováním atd.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Výživa je při onkologickém onemocnění velmi důležitá, zvyšuje obranyschopnost pacientů, řekl ČRo předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček

Pacienti ztrácejí chuť k jídlu a často jsou depresivní, což vede k dalšímu nechutenství.

„Je tam ještě jedna zajímavá věc. Část pacientů si myslí, že nádor se dá vyhladovět. Začnou držet hladovku, ztratí na váze, bílkoviny a podobně a léčba je horší,“ zdůraznil Vorlíček.

Pětiprocentní zlepšení

Podle jeho slov současná anketa přece jen ukazuje mírné zlepšení. „Od minulé ankety se to zlepšilo asi o 5 procent. Což vypadá sice jako pomalý posun, ale my jsme spokojení, že se to zlepšuje.“

V jednom dni na všech onkologiích měli pacienti možnost vyplnit krátký dotazník. Výsledky od více než 2400 lidí pak byly statisticky zpracovány.

Každý druhý pacient s rakovinou v Česku je ohrožen podvýživou, u téměř třetiny klesla váha půl roku od zahájení léčby minimálně o pět procent. Zhruba každý pátý sní méně než polovinu toho, co jedl před nemocí. Ukázal to Nutriční den v onkologii, v němž 29. dubna na 42 onkologických pracovištích odpovídalo 2400 pacientů.
Pramen: ČTK

„Budeme pokračovat. Budeme to říkat nemocným, jejich příbuzným, jejich přátelům,“ uvedl Jiří Vorlíček.

„A postupně se budeme dostávat dál, jako jsme to kdysi udělali s léčbou bolestí, která byla v 90. letech u onkologických pacientů neuspokojivá. Dnes jsou na tom pacienti postupně lépe, podařilo se to zásadně zlepšit.“

Jak také Jiří Vorlíček zdůraznil, pacientům je třeba vysvětlit, že výživa je důležitá, hladovka naopak naprostý nesmysl.

„A umožnujeme jim výživu i podpořit. Například i tím, že jim předepíšeme tzv. sipping, což je tekutá, velmi plnohodnotná dieta,“ připomněl předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček.

Milan Kopp, Helena Šulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme