Salám Vysočina v testu neobstál, výrobky mají stejný obal, ale různou kvalitu

Salám Vysočina patří k velmi rozšířeným potravinám, ale v testu kvality, který uskutečnila Mladá Fronta Dnes, neprošlo osm z osmnácti testovaných druhů. Výrobci, často pod tlakem hypermarketů, dodávají salámy, které jsou na hraně, nebo dokonce nesplňují předepsané normy. Podle požadavků prodejních řetězců vyrábějí masné podniky někdy až tři druhy vysočiny - a pokaždé jiné kvality.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Salám Vysočina | Foto: Olga Štrejbarová

Největším problémem v salámech byl parametr, kterému se odborně říká ‚aktivita vody‘, které bylo v druzích, jež testem neprošly, až moc. Salámy tedy nebyly dobře vysušené, a mohly se proto rychleji zkazit. Některé vysočiny zase nesplnily předepsanou hodnotu pro obsah takzvaných čistých svalových bílkovin, tedy že pro jejich výrobu bylo použito méně kvalitní maso.

„Svalových bílkovin se v nejlibovější svalové hmotě vyskytuje do dvaceti procent,“ vysvětluje ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina s tím, že kolik má být v salámu svalových bílkovin, určuje zákon.

Přehrát

00:00 / 00:00

Salám Vysočina není vždy stejně kvalitní, ukázaly to testy Mladé fronty Dnes

Poznat rozdíl mezi salámem vyšší a nižší kvality je pro běžného zákazníka mnohdy těžké. Může se stát, že stejný výrobek od stejného výrobce se prodává pokaždé v jiné kvalitě. Proč se vyrábí jeden salám v různých úrovních.

„Zejména ve velkých prodejních sítích je velký tlak na cenu, v takových situacích je pak receptura postavená na hranu. Výrobci si pak nemohou dovolit žádné rezervy, jak v množství a kvalitě použitého masa, tak ani v délce sušení trvanlivých výrobků, vysočinu nevyjímaje,“ vysvětluje Jan Katina, proč se jeden salám vyrábí v různých úrovních.

Pro odběratele, který chce špičkovou kvalitu, umí výrobce připravit i velmi kvalitní vysočinu, ta je ale pak třeba dvakrát dražší.

Podle zpracovatelů masa by mohlo pomoct prohlášení Vysočiny za tradiční specialitu. Podobně jako se to stalo už se špekáčky. To by totiž znamenalo mnohem přísnější předpisy pro výrobu. Podle odhadu Jana Katiny by salám Vysočina mohl být registrován jako zaručená tradiční specialita v roce 2016.

Tereza Jelínková, Michaela van Erne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme