Strava matky ovlivňuje chutě potomků

Chuťové a čichové preference každého z nás mohlo ovlivnit jídlo a pití, které naše matka konzumovala v době těhotenství.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těhotenství | Foto: Fotobanka stock.xchng

Dokazují to výsledky studie biologů z Coloradské univerzity v Denveru, kteří na pokusných myších zkoumali vliv matčiny diety na čich a chuť mláďat. Během studie vědci krmili jednu skupinu březích myší potravou, kterou bychom označili jako „nemastnou neslanou“. Druhá skupina budoucích myších matek dostávala ochucenou potravu. Po odstavu mláďat vědci zkoumali jejich mozky a objevili podstatné rozdíly. Mladé myši, jejichž matky jedly ochucené krmení, měly významně zvětšené glomeruly v čichových lalocích mozku. Dokazuje, to že dieta matky může přímo ovlivnit fyzický vývoj mozku mláděte. Myší mláďata také dávala přednost těm chutím, které obsahovala strava jejich matek v době březosti. Myši z druhé skupiny mezi chutěmi nedělaly žádné rozdíly.

Kvůli podobnosti vývoje všech savců není důvod předpokládat, že by podobný experiment u lidí dopadl jinak. Studie tak silně zdůrazňuje význam stravování během těhotenství. Pokud například matka pila alkohol, může být její dítě náchylnější k pití. Vyvíjející se plod „předpokládá“, že to, co přichází od matky, je bezpečné, a bude tuto potravu pravděpodobně vyhledávat i v dalším životě. Pokud však matka preferovala zdravou stravu, je velká šance, že si ji oblíbí i její dítě.

Zdroj: University of Colorado Denver, Proceedings of the Royal Society B

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme