Stravovací režim dětí je dobré dodržovat i na dovolené s all inclusive

Češi si oblíbili z exotičtějších destinací asi nejvíce Egypt, Turecko nebo Tunis. Dovolená představuje také volnější režim v oblasti jídla, zvlášť těžko se odolává takzvanému stravování all inclusive. Přemýšlet nad tím, co si dopřát a co ne, by měli také rodiče – hlavně menších dětí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jídlo v restauraci

jídlo v restauraci | Foto: Jan Rosenauer

Užít si sluníčko, volno, zábavu a také dobré jídlo – to je stručný nástin příjemné dovolené. Pokud cestuje za exotikou, většinou vás neminou místní speciality.

Do Tunisu často jezdí maminka dvou malých synů Martina Azabi – pochází totiž odsud její manžel. „Je paráda, že u nich se stoly prohýbají pestrostí. Jedí hodně i zeleninu a ovoce. Manžel byl takhle zvyklý, takže on si dá večeři a hned si nakrájí ovoce. Tím pádem na dovolených problém není. V Tunisu je jediný problém, že jedí dost pálivá jídla,“ přiznává.

Aromatická, kořeněná jídla nemusí některým dětem dělat dobře, ale záleží na tom, co komu chutná. I v době prázdnin nebo dovolené by měli rodiče stanovit režim stravování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezi turisty i s odborníky na stravování natáčela Eva Rajlichová

„Snažit se nezanedbávat snídaně, aby děti nespaly do oběda, ale vytáhnout je na snídani. Dodržovat svačinu a oběd a odpoledne, kdy je na sluníčku velké teplo a už není takový hlad, udržet svačinku formou ovoce. Na dovolené dbát na pitný režim,“ jmenuje důležitá pravidla nutriční terapeutka Hana Knížková.

Rodiče by také měli dbát na to, aby děti měly dostatek pohybových aktivit a tomu odpovídající porce a složení jídel.

„Andrejka je mlsoun, má moc ráda sýry všeho druhu, pochopitelně sladkosti a ze všeho nejraději dorty, zákusky a takové cukrovinky,“ popisuje oblíbenou stravu své dvanáctileté dcerky Andrea Frydrychová.

Oblíbenou letní sladkostí je zmrzlina, ale ani ta by neměla být pro děti samozřejmostí. „V kvalitnější zmrzlině, dejme tomu v tvarohové nebo jogurtové, je alespoň nějaká biologická hodnota, kdežto ta obarvená, oslazená voda dodá tělu jen prázdné kalorie,“ upozorňuje Knížková.

Češi se o dovolené nevzdávají práce. Potřeba odpočinku je ale individuální

Číst článek

Zároveň důrazně varuje rodiče před slazenými limonádami a džusy a nedoporučuje ani ty bez cukru, ochucené umělými sladidly.

„Děti by se měly odmalička naučit pít vodu, maximálně ředěné džusy. Osobně si myslím, že je menší zlo povolit jednou za čas klasický sladký sycený nápoj, než je ládovat umělými sladidly,“ dodává.

Eva Rajlichová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme