Sůl tlumí odpověď na stres

Všechny ty přesolené pochoutky v barech způsobují víc než jen žízeň. Podle nové studie také tlumí sociální stres.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slánka s pepřenkou

Slánka s pepřenkou | Foto: Comstock Images

Výzkumníci z Cincinnatské univerzity demonstrovali, že zvýšená hladina chloridu sodného alias kuchyňské soli otupuje přirozenou reakci organismu na stres. Vědci pokusné potkany dehydrovali podáváním soli a pak je vystavili stresové situaci. Ve srovnání s kontrolní skupinou vylučovali „přesolení“ potkani méně stresových hormonů a reakce jejich kardiovaskulárního systému byla slabší. Krevní tlak a srdeční frekvence při stresu nevylétly vzhůru tak jako u potkanů s normální hladinou sodíku a také návrat do klidového stavu probíhal rychleji.

Zkoumání potkaních mozků a vzorků krve ukázalo, že stejný hormon, který v ledvinách kompenzuje dehydrataci, zároveň tlumí odpověď mozku na stres. Zvýšená hladina sodíku neboli hypernatremie potlačuje uvolňování stresového hormonu angiotensinu II a zároveň zvyšuje sekreci anti-stresového hormonu oxytocinu. Vědci se nyní chtějí zaměřit na otázku, jak se tyto hormony podílejí na nemocech, jako jsou sociálně úzkostná porucha nebo autismus, který některé studie spojují s nedostatkem oxytocinu.

Zdroj: University of Cincinnati Academic Health Center, Journal of Neuroscience

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme