Světová zdravotnická organizace zařadila některé uzeniny na seznam karcinogenů

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes zařadila uzeniny jako je šunka, slanina či párky na seznam prokázaných karcinogenů. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny IARC, která je součástí WHO, totiž došla k závěru, že tyto masné výrobky mohou způsobovat rakovinu trávicího traktu. Uzeniny se tak ocitly ve stejné skupině karcinogenů, kde figuruje například tabák či azbest. Podle IARC rakovinu pravděpodobně způsobuje i nezpracované červené maso, pro toto tvrzení však zatím neexistují nezvratné důkazy.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hotové salámy připravené pro distribuci | Foto: Petr Kološ

Zpráva WHO rovněž uvádí, že konzumace 50 gramů zpracovaného masa denně, což představuje například dva plátky slaniny, zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva o 18 procent.

„Riziko, že jedinec onemocní kolorektálním karcinomem kvůli konzumaci zpracovaného masa je nadále nízké, ale toto riziko se s množstvím zkonzumovaného masa zvyšuje,“ upozornil zástupce IARC Kurt Straif.

Přehrát

00:00 / 00:00

Světová zdravotnická organizace zařadila uzeniny na seznam prokázaných karcinogenů. Natáčel o tom Martin Karlík

Uzenář Jan Sváček očekává, že zpráva o škodlivosti uzenin obchody ovlivní: „Pro nás to určitě není dobrá zpráva. Krátkodobě to asi bude znát.“

Po čase se ale podle Sváčka lidé, kterým uzeniny chutnají, zase vrátí. A ty, kteří uzeniny nemají rádi už dnes, zpráva Světové zdravotnické organizace nijak neovlivní.

„Když se udí, vznikají z biologických substancí karcinogenní látky. Uzeniny také poměrně často obsahují dosti tuku, ale to už zase tolik nesouvisí s karcinogenním efektem, ale s negativními efekty na kardiometabolická onemocnění,“ vysvětluje obezitolog Vojtěch Hainerer.

Další zdravotní problém vidí Hainer v používání barviv, sóji a dalších látek.

„Konzumace potravin tohoto typu, které jsou pro nás tradiční už staletí, asi nebude problematická. Spíš jde o tu dávku a celkovou vyváženost stravy,“ říká ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Kratina. A právě na nutnost jíst vyváženou stravu upozorňují i lékaři.

Výzkum WHO je dlouhodobý

Podle Marka Svobody z Masarykova onkologického ústavu v Brně je varování Světové zdravotnické organizace důležité.

„WHO svá varování, která jsou směřována k rizikům poškozování lidského zdraví, vždy velmi rozmýšlí. Publikuje pouze to, co je ověřené, případně to ještě kategorizuje tak, jako to učinila i v tomto případě,“ upozorňuje Svoboda.

Právě důkladná analýza je podle něj také důvodem, proč WHO přišla s informacemi až teď. „Tato zpráva je podložena více než 800 epidemiologickými studiemi a řada z nich, aby skutečně mohla něco vypovědět, jsou studie na dlouhou dobu, protože karcinogenní účinek některých látek se projeví až po letech,“ vysvětluje Svoboda.

Jak dodává, čekalo se také na studie z různých kontinentů, protože odlišné stravovací návyky v rozdílných částech světa mohly podle něj také hrát významnou roli.

Potravináři: Důležitá je kvalita

Proti zjištěním WHO se ohradili někteří čeští zemědělci. Prezident Potravinářské komory Miroslav Toman zprávy o škodlivosti zpracovaného masa neodmítá.

„Informaci od WHO beru jako informaci, ale dávat do souvislosti, že uzeniny mají stejné dopady jako azbest, plutonium, tabák nebo alkohol, tak to mi přijde trochu na hraně,“ říká Toman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Možná rizika zpracovaného masa rozebírali lékař M. Svoboda a prezident PK M. Toman

Důležité podle jeho slov je, aby byly uzeniny vyrobené z kvalitního masa, bez náhražek nebo glutamátů, a také aby lidé jedli tyto výrobky v rozumném množství.

Červené maso, tedy hovězí, jehněčí a vepřové, podle odborníků z WHO rovněž může způsobovat rakovinu, kvůli neexistenci prokazatelných důkazů ale zatím figuruje na seznamu lehčích karcinogenů. Na takzvaném seznamu 2A je kromě masa například herbicid glyfosát.

ČRo, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme