Turecké koření dobývá svět už stovky let, obchodují s ním tisíce lidí

Turecko patří mezi nevýznamnější vývozce koření na světě. Loni jeho export společně s některými jedlými plody vzrostl na světových trzích meziročně o víc než dvě procenta. Některé druhy ale často v evropských obchodech dostupné nejsou, koupit se dají jen na tureckých tržnicích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koření

Koření | Foto: stock exchange

Koření je smyslem života i pro Hasada, na tržnici v centru Istanbulu ho prodává už řadu let. Ve stánku má desítky druhů koření, třeba turecké chilli.

„Jakmile přijedou cizinci do Turecka, měli by ihned zajít na tržnici a zhluboka se nadýchat vůně koření, jen tak ucítí, jak voní naše země. Je to oblíbený artikl mezi turisty ale i mezi Turky. Koření používáme často do masitých jídel. Během sezóny prodám desítky kilogramů,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak důležité je v Turecku koření a co je nejprodávanějším dezertem na tržnicích, mluvil s tamními trhovci redaktor ČRo Jan Beneš

Hasad prodává i římský kmín nebo zelený koriandr. Typický pro tamní tržnice je i kardamon, který se přidává do turecké kávy.

Ve vedlejším obchodě prodává Mavi dezerty. Jeho specialitou jsou turecké baklavy.

„Tyto malé koláčky z listového těsta posypané pistáciemi zažívají v Turecku obrovský rozmach. Je to původně arabský dezert, patří do damašského cukroví, ale tady hodně zlidověl. Živíme se i prodejem pro zdejší hotely a restaurace. Prodáváme tady víc než 40 druhů baklav,“ popisuje.

Obchod je zdobený světlem z drobných lamp, kterým se snaží upozornit na další dezerty, které prodává. Zavírá většinou o půlnoci.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme