V horku volte lehčí jídla, radí lékaři. Jedlíci se tím ale mnohdy neřídí
Horké letní počasí představuje podle lékařů zátěž pro lidský organismus, lidé by proto měli vysokým teplotám přizpůsobit i své stravovací návyky. Potřeba je hodně pít a odborníci doporučují také odlehčit tradiční český jídelníček.
„Vydatná snídaně ráno, než začnou vedra, je samozřejmostí. A během dne již stravu spíše lehčí, to znamená nějaké saláty, ovoce, zeleninu,“ doporučuje šéf jihočeské záchranky Marek Slabý.
„Sníst třeba táborskou baštu s tolika druhy masa, to se snad ani v tom horku nedá,“ uvažuje Petr Matějka z Českých Budějovic. Zdá se nicméně, že horko odradí od sytých jídel jen některé.
Reportér Martin Pokorný zjišťoval, jak se obyvatelé Českých Budějovic stravují v horkých letních dnech
Například místní hotel Zvon má v polední nabídce pět jídel, dvě jsou lehčí a tři poměrně těžká. „Když jsou teplejší dny, tak děláme většinou saláty, zkoušeli jsme studené polévky. Velký úspěch to moc nemá, lidé to asi neznají,“ říká šéfkuchař Jan Havel.
O tom, že se v teplých letních dnech mění chutě strávníků, je přesvědčen Libor Vyškovský z jídelny Lucullus. „Záleží ale na tom, na co mají chuť. My saláty moc nevedeme, máme jenom přísadu jako salát, takže spíš maso. Myslím, že i knedlíky nehrají roli,“ dodává.
Vliv horka zaznamenali v nedaleké prodejně. „Saláty, melouny a spíš lehčí věci. Rohlíky a housky a chleba moc ne,“ komentuje majitelka Eva Preiningerová.
Šéf gastronomických provozů Zdeněk Novotný ovšem z vlastní zkušenosti ví, že zvyk je zvyk. „Jsou samozřejmě různí hosté, ale řekl bych, že když se vaří tradiční houbová omáčka, tak dají přednost radši té tradiční než lehčímu pokrmu,“ uzavírá.