V Litoměřicích přibylo míst k posezení, kde se nesmí kouřit

V Litoměřicích je už jedenáct kaváren, vináren a restaurací, kde se nekouří. Včera dostaly od města certifikáty stvrzující nekuřácké prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

31. květen je Světovým dnem bez tabáku

31. květen je Světovým dnem bez tabáku | Foto: FreeDigitalPhotos.net, Nutdanai Apikhomboonwaroot

Litoměřice se pyšní tím, že jsou v Česku na špičce tzv. zdravých měst. Ke zdravému ale patří i nekuřácké prostředí, proto se k tomu město od roku 2009 snaží motivovat i provozovny služeb a restauračních zařízení. Výsledkem výzvy, která před čtyřmi lety vše nastartovala, je, že příslušný certifikát dostalo 11 takovýchto podniků.

„Je to ocenění pro ty provozovny, aby věděly, že městu to není jedno,“ říká za město Rita Vlčková a dodává, že certifikáty jsou trojího druhu - ten nejcennější je tříhvězdičkový a označuje plně nekuřácké provozovny. Těch je teď po nové kontrole 11.

„Počet zůstává stejný, ale zajímavé spíš je, že ty provozovny, které byly označeny za nekuřácké v roce 2009, zůstaly těmi, které mají jen jednu hvězdičku, to znamená, že mají jen jednu místnost, kde se nekouří. Kdežto máme radost z toho, že všech těch 11 z letošního roku je plně nekuřáckých.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Miroslava Zimmera z Litoměřic, kde přibyly restaurace a kavárny, v nichž se nesmí kouřit

Patří k nim i FérKafé v Parku Václava Havla.

„Pojali jsme to tak záměrně, protože sami nekouříme, a vůči ostatním lidem a dětem si myslíme, že je to správné. Samozřejmě že odešlo pár zákazníků, ale za ně přišli další,“ dodává spolumajitelka Petra Dostálová.

Tříhvězdičkový certifikát dostala i proslulá restaurace-pivnice Johannahof, po rekonstrukci otevřená od letošního dubna. To, že se tady nekouří, mnohé návštěvníky překvapilo, přiznává majitel Miroslav Prokůpek. Své rozhodnutí si ale hájí.

„Chceme dělat dobrou gastronomii, proto tady kouření není, chceme, aby sem lidi chodili i s dětmi. Kouření ustupuje a já tomu jen tleskám,“ říká restauratér. A co na to štamgasti?

„Já jsem kuřák a tohle mi vůbec nevadí, když se tady nekouří. Každý ať si chodí do hospody podle svého gusta. Myslím, že je to cesta k tomu, že se nemusí přijímat žádný zákon o zákazu kouření, že restaurace si své hosty najdou a není k tomu potřeba nic dalšího,“ řekl mi v Johannahofu Vladimír Římal.

Miroslav Zimmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme