Ve Francii se na povolání šéfkuchaře připravují už i děti. Třeba v Champagni

Ve Francii se někteří kuchaři na své budoucí povolání připravují už od mládí a sní o tom, že jednou budou vařit v restauraci s hvězdičkou Michelin. Patří mezi ně i osmiletý Escoban, který se nijak netají tím, že právě něco podobného je i jeho cílem. Dokonce už ochutnal i šampaňské, to se prý prostě v regionu Champagne musí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gastronomické speciality (ilustr. obr.) | Foto: Michal Moučka

Že se mladí fotbalisté připravují na profesionální dráhu už v nejútlejším věku, nepovažuje nikdo za nic mimořádného. Různá tréninková střediska mládeže jsou toho důkazem. Málokdo ale asi slyšel o tom, že by se mladí kuchaři připravovali na to, že někdy budou mít restauraci s hvězdičkou Michelin. Ale i v tomto oboru se začíná brzy.

Vinařský region Champagne zažívá v tomto období svou pravidelnou slávu. O šampaňském se v těchto dnech hovoří často. Tamní gastronomie sofistikovaně řeší, jak sladit jídlo se šampaňským.

Přehrát

00:00 / 00:00

V oblasti Champagne vyrůstají nejen vinaři, ale také talentovaní kuchaři. Umění těch nejmladších ve městě Epernay ochutnal zpravodaj ČRo Jan Šmíd.

Ale i v oblasti, která je známá především šumivým mokem, vyrůstají mladí talentovaní kuchaři. Sešli se v městě Epernay, aby předvedli své umění.

„Dnes nám tito malí kuchaři připravili dětskou svačinku na dva způsoby, slanou i sladkou. Využili hlavně regionálních a sezonních produktů, takže zeleninu, brambory, mrkev. A protože je závěr roku, tak i něco slavnostního, tedy lanýže,“ vysvětluje místostarosta Epernay Jacques Fromm.

Mezi mladými kuchaři vypadal nejsebevědoměji osmiletý Escoban, který se nebál nejen hrnců, ale i mikrofonu.

„Tady jsem připravil polévku z čerstvých surovin, doma mi maminka sice ještě dost pomáhá, ale sám už udělám řízek a někdy připravím večeři pro celou rodinu. Baví mě to a rád vymýšlím různé kombinace,“ říká osmiletý kluk.

V kuchyni prý tráví mnohem více času než kdekoli jinde. A třeba na fotbalovém hřišti byste ho nepotkali. „Fotbal nemám rád,“ tvrdí.

Šampaňské sice už ochutnal a chutnalo mu, ale nejraději má pochopitelně čokoládu. A jaký je jeho cíl? Nechce se stát vinařem, chce mít vlastní restauraci, ve které bude vařit. S kamarádem Felixem.

Jan Šmíd, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme