Ve Francii se na povolání šéfkuchaře připravují už i děti. Třeba v Champagni

Ve Francii se někteří kuchaři na své budoucí povolání připravují už od mládí a sní o tom, že jednou budou vařit v restauraci s hvězdičkou Michelin. Patří mezi ně i osmiletý Escoban, který se nijak netají tím, že právě něco podobného je i jeho cílem. Dokonce už ochutnal i šampaňské, to se prý prostě v regionu Champagne musí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gastronomické speciality (ilustr. obr.)

Gastronomické speciality (ilustr. obr.) | Foto: Michal Moučka

Že se mladí fotbalisté připravují na profesionální dráhu už v nejútlejším věku, nepovažuje nikdo za nic mimořádného. Různá tréninková střediska mládeže jsou toho důkazem. Málokdo ale asi slyšel o tom, že by se mladí kuchaři připravovali na to, že někdy budou mít restauraci s hvězdičkou Michelin. Ale i v tomto oboru se začíná brzy.

Vinařský region Champagne zažívá v tomto období svou pravidelnou slávu. O šampaňském se v těchto dnech hovoří často. Tamní gastronomie sofistikovaně řeší, jak sladit jídlo se šampaňským.

Přehrát

00:00 / 00:00

V oblasti Champagne vyrůstají nejen vinaři, ale také talentovaní kuchaři. Umění těch nejmladších ve městě Epernay ochutnal zpravodaj ČRo Jan Šmíd.

Ale i v oblasti, která je známá především šumivým mokem, vyrůstají mladí talentovaní kuchaři. Sešli se v městě Epernay, aby předvedli své umění.

„Dnes nám tito malí kuchaři připravili dětskou svačinku na dva způsoby, slanou i sladkou. Využili hlavně regionálních a sezonních produktů, takže zeleninu, brambory, mrkev. A protože je závěr roku, tak i něco slavnostního, tedy lanýže,“ vysvětluje místostarosta Epernay Jacques Fromm.

Mezi mladými kuchaři vypadal nejsebevědoměji osmiletý Escoban, který se nebál nejen hrnců, ale i mikrofonu.

„Tady jsem připravil polévku z čerstvých surovin, doma mi maminka sice ještě dost pomáhá, ale sám už udělám řízek a někdy připravím večeři pro celou rodinu. Baví mě to a rád vymýšlím různé kombinace,“ říká osmiletý kluk.

V kuchyni prý tráví mnohem více času než kdekoli jinde. A třeba na fotbalovém hřišti byste ho nepotkali. „Fotbal nemám rád,“ tvrdí.

Šampaňské sice už ochutnal a chutnalo mu, ale nejraději má pochopitelně čokoládu. A jaký je jeho cíl? Nechce se stát vinařem, chce mít vlastní restauraci, ve které bude vařit. S kamarádem Felixem.

Jan Šmíd, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme