Voda a čokoláda tlumí bolest

Nová studie ukazuje, že nutkání sníst celou tabulku čokolády má zřejmě hlubší podklad než jen příjemné pocity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čokoláda

Čokoláda | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0, Ginny

Neurobiologové z Chicagské univerzity zkoumali, jak některé potraviny ovlivní reakci na bolestivé podněty. Zatím se předpokládalo, že bolestivé reakce tlumí potraviny, které obsahují cukry - například čokoláda. Plně to potvrdily experimenty s laboratorními potkany - zvířata, která dostala kousek čokolády, stahovala tlapky z mírně horkého povrchu pomaleji než jindy. Kupodivu ale zcela stejně fungovala i docela obyčejná voda, které si potkani lokli nebo která jim přitékala do tlamy.

Vědci testy opakovali také s hořkou látkou chininem, na kterou se potkani tvářili velmi "znechuceně". Zjistili, že chinin žádný vliv na reakce potkanů na pálivé podněty nemá. Domnívají se, že voda a příjemně chutnající látky aktivují určité oblasti mozkového kmene. Aktivace je pro divoká zvířata výhodná, protože jim umožňuje odfiltrovat rušivé podněty, které by je mohly odradit od tak důležitých činností, jakými jsou příjem vody nebo energeticky bohaté potravy. Pro člověka nepříjemným efektem je, že aktivace mozkového kmene nás pravděpodobně také nutí dojíst čokoládu do poslední kostičky.

Výsledky studie zveřejnil časopis Journal of Neuroscience.

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme