Vzdělání, zábavu i ochutnávku nabízí nové muzeum čokolády v Táboře
Historie výroby čokolády a kakaa, každodenní ochutnávka čerstvých pralinek, výstava marcipánových pohádkových postaviček nebo sladký model jihočeského města. To vše čeká návštěvníky v nově otevřeném muzeu čokolády a marcipánu v Táboře.
Přestože táborské muzeum čokolády není v České republice ojedinělé, nabízí i několik originálních interaktivních prvků. Návštěvníci se o výrobě čokolády a marcipánu nejen dozví, ale dokonce mohou i samotný proces výroby pozorovat za skleněnými výlohami. Muzeum také nabízí sladkou expozici – výstavu pohádkových postaviček. „Máme asi 54 marcipánových exponátů, které ztvárňují pohádky z celé České republiky,“ upřesnila majitelka muzea Petra Kovandová.
Dalším lákadlem je marcipánový model táborského náměstí. Zatímco výroba pohádkových figurek trvá mnohdy 60 nebo 70 hodin, nad miniaturou Tábora výrobci strávili dokonce 2 a půl měsíce.
Při prohlídce na návštěvníky čeká i velká čokoládová fontána, ze které bohužel z hygienických důvodů nemohou ochutnávat přímo, ale i přesto si přijdou milovníci sladkého na své. Muzeum pro ně připraví čerstvé pralinky s výtažky z bylin nebo s kořením či tekutou čokoládu. „Snažili jsme se udělat moderní interaktivní muzeum, aby se zde lidé něco dozvěděli, pochutnali si a bavili se,“ popsala Kovandová.
Nabídku muzea završuje sbírka porcelánu a čokoládových obalů. Kromě vystavených kousků je je čeká i interaktivní tabule, která obsahuje přibližně 1500 obalů.
Program je zajímavý i pro malé návštěvníky, pro něž je připravená dětská herna s dohledem. V ní se naučí vytvářet čokoládové nebo marcipánové figurky, v muzejním kině pak mohou shlédnout několik tematických programů.