Z vězení do špičkové restaurace. V Cardiffu vaří pro gourmety trestanci

Už název nové restaurace v britském Cardiffu leccos napoví. Jmenuje se Clink Cymru, přičemž „The Clink“ ve slangové angličtině znamená „basa“. Personál tvoří trestanci ze dvou nápravných zařízení. O podnik je pár dnů po otevření velký zájem a to nejen kvůli originálnímu prostředí. Podle reportérů z BBC se tam skvěle vaří.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Král přinesl na ochutnávku i domácí pralinky z restaurace Aureole | Foto: Petr Jindra

Třicet trestanců nejnižšího stupně nebezpečnosti tu připravuje a servíruje gourmetské pokrmy. Interiér je nečekaně luxusní a také kvalita surovin a výsledných pokrmů je vysoce nadprůměrná, žádný opečený buřt s falešnou bramborovou kaší. Vejde se sem maximálně 96 hostů. Ale netváří se hosté restaurace, která leží mimo samotnou věznici, přece jen trochu vyplašeně?

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Jiřího Hoška o restauraci, kde pracují trestanci

„Veřejnost ode mě očekává záruky a já je lidem můžu dát. Vězni, kteří tu pracují, prošli speciálním výběrem a nepředstavují žádné riziko. Monitorujeme jejich přístupu k celé věci, jejich zájem každý den, každou minutu,“ řekl BBC ředitel káznice v Cardiffu Richard Booty.

Trestanci berou práci jako příležitost. „Dává mi to naději do budoucna, co se zaměstnání týče. Během pobytu za mřížemi jsem si udělal kuchařský kurz. Chtěl bych společnosti splatit dluh tím, že pomůžu mladým trestancům, aby se do vězení už nevrátili tak, jak se to přihodilo mně,“ uvádí jeden ze zaměstnanců Clink Cymru.

Trestanci v restauraci dostávají za 40 hodin práce týdně jen směšných14 liber. Jenže kromě smysluplně stráveného času je tu právě taky odměna v podobě neocenitelného tréninku na život na druhé straně mříží. Představa je taková, že by trestanci pracující v Clink Cymru mohli aspirovat na místa v těch nejlepších podnicích.

„Co byste chtěl dělat Vy? Být zavřený 24 hodin denně a litovat se nebo být mezi lidmi, učit se a pracovat? Já mám tedy jasno, co bych si vybral,“ ptá se Alberto Crisci, cenami ověnčený italský šéfkuchař a duchovní otec cardiffského projektu.

Projekt, kde vězni pracují v restauraci, není v britských podmínkách úplně prvním, předběhla ho káznice v hrabství Surrey. Tam ale zákazníci jedí přímo v areálu věznice plastovými příbory a z bezpečnostních důvodů se musejí objednávat dlouho dopředu. Britské úřady mají pocit, že jde o chvályhodné projekty a v plánu je tak otevření dalších dvou vězeňských restaurací.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme