Začínají Dny českého piva, zaměří se na tradiční tuzemskou produkci i speciály

Trh s pivem v Česku překvapivě stagnuje, změnit to chtějí Dny českého piva, které letos vstupují už do svého třetího ročníku. Akce bude probíhat celý týden v celkem 6 tisících hospodách po celém Česku. Nejen v Bavorsku se tak podzim stává svátkem piva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivo (ilustrační foto)

Pivo (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Hlavním cílem slavností je připomenout tradici českého piva a zaměřit pozornost zákazníků na kvalitu. Zdůrazňuje například prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

„Ukázat lidem, že české pivo je opravdu fenomén, že je to nejkvalitnější pivo na světě, a že máme být na co hrdí, a že bychom si ho měli umět vychutnat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Dny českého piva mají lidem připomenout tradici a kvalitu tuzemského moku

Pivovarníci nenabádají k velké konzumaci. Spíše zdůrazňují kulturní tradice a vliv zlatavého moku na zdraví. Do osvěty mezi zákazníky se pustil i Milan Schramm z Heinekenu.

„Není to jen o tom, že dělá hezká těla, ale že působí pozitivně na organismus. Samozřejmě jen, když se pije s respektem a určitou mírou,“ vysvětluje.

Na Dny českého piva proto sládci připravili řadu speciálů. Pozadu nezůstaly ani malé pivovary, těch se do akce zapojí přes devadesát.

„Třeba tady v Praze připravují pivo z ječmene, té úplně první odrůdy, ze které se dále vyšlechtily všechny další české odrůdy sladařského ječmene,“ popisuje Šuráň.

Nutnost přicházet s novými nápady si uvědomuje i sládek pivovaru Litovel Petr Kostelecký.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští sládci jsou šikovní, pochvaloval si v Ranním interview Radiožurnálu výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach

„Sládek v pivovaru musí mít pořád spoustu nápadů. Doba se hodně změnila, trh nás nutí přemýšlet o novinkách, specialitách. Ale domnívám se, že stále 90 procent vypitého piva v Česku bude pivo typu světlý ležák, či světlé výčepní pivo,“ uvádí.

Pivovary v České republice ročně uvaří přes 19 milionů hektolitrů piva. Nejvíc jich pochází od značek Plzeňský Prazdroj, Staropramen, Heineken a Budějovický Budvar. Podle velikosti následují Pivovary Lobkowicz nebo Rodinný pivovar Bernard. Minipivovary se na celkové produkci podílí jedním procentem.

Pokus o rekordní pivní přípitek

„Akce bude zahájena dnes pokusem o největší pivní přípitek v České republice, který proběhne v zúčastněných hospodách a restauracích v 19:30,“ řekl v Ranním interview Radiožurnálu výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach.

„Úderem půl osmé večer hostinští vyzvou své hosty ke společnému přípitku na zdraví. Aktivně se této akce účastní téměř 6 tisíc a restaurací, jejichž seznam lze nalézt na stránkách Dnů piva.“

Jak Balach poznamenal, v Česku se stále těší tradici světlé pivo plzeňského typu, kterému dává přednost přes 90 procent konzumentů.

„Na druhé straně už roste obliba chuťových rozmanitostí, kdy malé, střední i velké pivovary nabízejí zákazníkům zajímavá piva s chutěmi,“ řekl Vladimír Balach.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme