Zákaz rychlého občerstvení obezitu nezažene

"Máslo bych zrušil!" zpívá Jarek Nohavica a nabízí tím řešení problémů s chlebem padajícím namazanou stranou dolů. Dala by se zrušením másla a jiných vysokokalorických potravin zastavit epidemie obezity? Zkušenosti z Los Angeles naznačují, že tak jednoduché to není.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pořádný hamburger | Foto: Fotobanka Stock.xchng

V létě roku 2008 vydala městská rada v Los Angeles zákaz rozšiřování a otvírání nových provozoven řetězců s rychlým občerstvením. Argumentovala údajem, že oblast označovaná jako South Los Angeles má navzdory nižším průměrným příjmům obyvatel více velkých provozoven rychlého občerstvení "na hlavu" než čtvrti obývané movitějšími lidmi. Opatření městské rady je motivováno snahou chránit obyvatele před pokušením. Vysokokalorické potraviny a nápoje jsou jednou z hlavních příčin epidemie obezity, která zachvátila USA.

Nejnovější výzkum ekonomů Rolanda Sturma a Deborah Cohenové z neziskové výzkumné organizace RAND Corporation, jehož výsledky zveřejnil lékařský časopis Health Affairs, ale dokazuje, že cesta k nápravě nebude tak jednoduchá. Zákaz se týká především restaurací velkých řetězců obchodujících s rychlým občerstvením. Těch je ale v South Los Angeles ve skutečnosti poměrně málo. Na 100 000 obyvatel jich připadá "jen" 19. Bohatší části města, jako je West Los Angeles, mají 29 velkých "fast-foodů" na 100 000 obyvatel a v celém okresu Los Angeles jich připadá na 100 000 obyvatel v průměru dokonce 30. Je to dáno celkově nižší koncentrací velkých obchodních středisek v South Los Angeles.

Jak ale ukázal průzkum, konzumují obyvatelé této části města v jídle mnohem více energie než obyvatelé movitějších čtvrtí. Milují vysokokalorická sladká i slaná jídla a stejně tak mají slabost pro vysokokalorické nealkoholické nápoje. Jinak se obyvatelé South Los Angeles od zámožnějších sousedů moc neliší. Jedí zhruba stejně ovoce a zeleniny a také fyzickým aktivitám se věnují přibližně stejně. Kde se tedy ke "svým kaloriím" dostanou?

Sturm a Cohenová zjistili, že v South Los Angeles je nápadně vyšší koncentrace malých obchůdků s rychlým vysokokalorickým občerstvením, kterých se zákaz městské rady netýká. V této oblasti je dvakrát více malých provozoven než v celém okrese a dokonce třikrát více než v movitém West Los Angeles. Člověk bydlící v South Los Angeles je tak vystaven prakticky neustálé nabídce vysokokalorických jídel a nápojů a těžko tomuto pokušení vzdoruje. Omezení provozoven velkých řetězců s rychlým občerstvením na tom mnoho nezmění.

Jaroslav Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme