Zvyšuje česnek riziko Alzheimera?

Dieta bohatá na aminokyselinu methionin může podle nové studie zvyšovat riziko vzniku Alzheimerovy choroby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česnek

Česnek | Foto: Cornell University

Aminokyselina methionin je jednou ze stavebních složek proteinů a hojně se vyskytuje například v červeném mase, rybách, vejcích, fazolích, česneku a cibuli nebo také v jogurtech. Vědci z americké Temple University se domnívají, že strava bohatá na tyto potraviny může přispět k rozvoji Alzheimerovy choroby. Pokud je totiž hladina methioninu v těle příliš vysoká, snaží se ho organismus zbavit tím, že jej převádí na aminokyselinu homocystein. Výsledky dřívějších studií přitom ukazují, že vysoká hladina homocysteinu je u pokusných zvířat i lidí jedním z rizikových faktorů demence.

Vědci si teorii ověřovali na myším modelu: jednu skupinu sedmiměsíčních myší krmili běžnou potravou, zatímco druhá skupina dostávala potravu bohatou na methionin. Myši nechali vědci dožít do věku 15 měsíců, který odpovídá lidské sedmdesátce, a pak se podívali na jejich zdravotní stav. U u myší, které dostávaly běžnou stravu, byla hladina homocysteinu zcela v normě. Naopak myši, které se "cpaly" methioninem, měly hladinu homocysteinu zvýšenou na úroveň, kterou vědci znají od lidí postižených Alzheimerovou chorobou. Významné také je, že myši z této skupiny měly v mozcích o 40 % více amyloidových plaků, které jsou průvodní známkou nemoci.

Mozek pacienta trpícího Alzheimerovou chorobou - snímek pořízený pozitronovou emisní tomografií (PET) | Foto: National Institutes of Health, Licence Public Domain, volné dílo

Zdroj: Temple University

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme