Zvyšuje česnek riziko Alzheimera?
Dieta bohatá na aminokyselinu methionin může podle nové studie zvyšovat riziko vzniku Alzheimerovy choroby.
Aminokyselina methionin je jednou ze stavebních složek proteinů a hojně se vyskytuje například v červeném mase, rybách, vejcích, fazolích, česneku a cibuli nebo také v jogurtech. Vědci z americké Temple University se domnívají, že strava bohatá na tyto potraviny může přispět k rozvoji Alzheimerovy choroby. Pokud je totiž hladina methioninu v těle příliš vysoká, snaží se ho organismus zbavit tím, že jej převádí na aminokyselinu homocystein. Výsledky dřívějších studií přitom ukazují, že vysoká hladina homocysteinu je u pokusných zvířat i lidí jedním z rizikových faktorů demence.
Vědci si teorii ověřovali na myším modelu: jednu skupinu sedmiměsíčních myší krmili běžnou potravou, zatímco druhá skupina dostávala potravu bohatou na methionin. Myši nechali vědci dožít do věku 15 měsíců, který odpovídá lidské sedmdesátce, a pak se podívali na jejich zdravotní stav. U u myší, které dostávaly běžnou stravu, byla hladina homocysteinu zcela v normě. Naopak myši, které se "cpaly" methioninem, měly hladinu homocysteinu zvýšenou na úroveň, kterou vědci znají od lidí postižených Alzheimerovou chorobou. Významné také je, že myši z této skupiny měly v mozcích o 40 % více amyloidových plaků, které jsou průvodní známkou nemoci.
Zdroj: Temple University