Autor

Dana Votýpková

RSS autora

Články autora

|Vladimír Kroc, Vít Pohanka, Dana Votýpková, Helena Berková, krw |Zprávy ze světa

Kim Čong-un prý schválně stupňuje napětí, aby upevnil své postavení v čele KLDR

Severní Korea stupňuje výhrůžky proti Spojeným státům a Jižní Koreji. Armáda dostala povolení k jadernému útoku na americké cíle a hrozí také vojenským úderem proti jihu. Severní Korea dokonce přesunula rakety středního doletu ke svému východnímu pobřeží. Podle některých odborníků je ale rétorika KLDR určena spíše samotným Severokorejcům.

|Dana Votýpková, Tomáš Pavlíček |Člověk

Podle japonských vědců souvisí plešatost s vyšším výskytem srdečních chorob

Muži s pleší mají další důvod, proč více dbát na zdravý životní styl. Japonští vědci na vzorku 37 tisíc mužů dospěli k závěru, že plešatí muži mají o třetinu vyšší riziko potíží se srdcem. Nicméně výzkumníci připouštějí, že absence vlasového porostu představuje pro srdce menší riziko než třeba obezita nebo kouření.

|Dana Votýpková, pir, Rádio Česko |Divadlo

Hlavní město zve na dvoudenní Oslavy Prahy. Jsou věnovány Václavu Havlovi

Hlavní město přichystalo pro Pražany i návštěvníky dvoudenní Oslavy Prahy. Kromě hudebních a divadelních představení nabízí také vstupy se slevou nebo zdarma do pražských muzeí a galerií. Slavnosti se konají už počtvrté a letošním motivem je české prezidentství. Oslavy totiž připomenou roční výročí úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla a také nadcházející přímou volbu hlavy státu.

|Dana Votýpková, Václav Sochor, Vojtěch Kouřímský |Zprávy z domova

Někteří kandidáti na Hrad prý špatně započítávají příspěvky na kampaň

Narychlo psaný zákon o přímé prezidentské volbě už přinesl problémy v podobě soudních pří kolem petičních listin. Další potíže možná přijdou kvůli financování prezidentských kampaní, které zákon také podrobně nedefinuje. Transparency International upozorňuje, že někteří kandidáti účtují náklady a výdaje špatně a ve skutečnosti už se blíží k čtyřicetimilionovému limitu, povolenému na kampaň v prvním kole volby.

|Dana Votýpková, Tomáš Pavlíček, Marína Dvořáková |Ekonomika

Teplo z biomasy se dočká vyšší podpory. Vznik lokálních výtopen bude snazší

Nedá se říct, že by současná vláda zrovna hořela pro věc obnovitelných zdrojů. Kvůli nastavení dotací si většina lidí spojuje tzv. zelenou energii se zvyšováním cen elektřiny. Kabinet této vlny využil a vymyslel takzvaný Národní akční plán pro energii, který definuje i podporu využívání biomasy.

| ČRo 1 - Radiožurnál, Ľubomír Smatana, Dana Votýpková, Mirko Kašpar |Zprávy z domova

Mladí Češi jsou největšími uživateli konopí v EU, roste i obliba umělých drog

Mladým Čechům patří v Evropě prvenství v užívání konopí. Tuto drogu vyzkoušela téměř polovina Čechů ve věku 15 až 34 let, nejvíce z celé unie. Třeba v Rumunsku, které figuruje na opačném konci pomyslného žebříčku, to jsou jen tři procenta. Vyplývá to ze zprávy Evropského monitorovacího střediska pro drogy a drogovou závislost za letošní rok.

|Dana Votýpková, Jana Vondráčková, Vojtěch Kouřímský |Zprávy z domova

Ukradené vagony měly údajně skončit v Německu, říká právník poškozené společnosti

Dvacet pět ukradených nákladních vagonů v hodnotě přes 80 milionů korun, které byly objeveny v Polsku, měly podle právníka zastupujícího poškozenou železniční skončit v Německu. Pachatelé vozy přemalovali, změnili jim identifikační kódy a nabízeli je k prodeji. Mezi třemi obviněnými je podle informací Radiožurnálu i šéf okresní hospodářské komory a krnovský zastupitel Jaromír Foltýn.

|Dana Votýpková, Tomáš Pavlíček, Marína Dvořáková |Člověk

Klíčem k úspěšné léčbě rakoviny je zájem o vlastní zdraví, říká onkolog

Podle nové studie britského Ústavu pro výzkum rakoviny do roku 2030 klesne o 17 procent úmrtnost na nádorové choroby. Hlavní podíl na tom podle britských vědců budou mít tři faktory: klesá počet kuřáků a zlepšují se možnosti jak diagnostiky nemoci, tak i léčby. Klíčové ovšem je, aby se lidé naučili o své tělo pečovat a nepodceňovali preventivní vyšetření.