Autor

David Havlena

Moje mediální cesta začala v roce 2007, kdy jsem nastoupil do redakce jediného skutečně rockového magazínu v ČR. Mimochodem zde setrvávám dodnes. S mikrofonem jsem se do té doby potkával především na západočeských a jihočeských diskotékách, které byly základní průpravou pro mluvený projev (alespoň tehdy musel DJ umět promlouvat k lidem). V roce 2008 přišel úspěšný konkurz v plzeňském soukromém rádiu. Dva roky jsem s kolegyní probouzel západní Čechy k životu a dva roky proklínal budík v půl čtvrté ráno. Nevyzpytatelné karty osudu to však zahrály tak, že k vlastnímu překvapení a potěšení jsem se od března 2010 stal součástí zpravodajského týmu Českého rozhlasu.

V čem spočívá má práce:

Točím, stříhám, hledám, navrhuji zpravodajské příspěvky. Štourám tam, kde to respondenti nemají rádi, i když investigativní žurnalistika má v dnešní době asi červenou. Pokud je to možné, snažím se udělat dobrý rozhovor, který uspokojí tázaného, posluchače a především pak mě :-).

Co mě baví:

Dobrá hudba (nejlépe rocková - mí Plzeňáci mi rozumí), počítače ve všech oblastech, nejlépe však multimédia a práce se zvukem, domácí studio a jeho zvelebování, poznávání nových technologií, spánek, dva domácí hafani, hokej, lidi, dobrý humor, mystická literatura, horory.

Co mě přivedlo k mikrofonu:

Touha stoupnout si za mixážní pult a bavit lidi hudební produkcí. Ten mikrofon k tomu už tak nějak patří a jakmile jsme začali být kamarádi, nepustil jsem ho víkend co víkend z ruky. Intenzivní dovadění po klubech a sálech si po pěti letech vyžádalo své zúročení a nástup do rádia byl splněným snem.

Co považuji za má rozhlasová "nej":

Jakoukoli zpětnou vazbu od posluchačů. Ať už pozitivní, tak i tu negativní. Znamená to, že moje práce lidi zaujala, pobavila, pobouřila, každopádně nevyšuměla.

Co mě drží nad vodou:

Manželka, hudba, domov, spánek, hafani, vlastní vůle, gumoví medvídci.

RSS autora

Články autora

|David Havlena, Anna Maňourová |Regiony

Odborníci budou na Šumavě zkoumat stav kůrovce

Odborníci dnes budou na Šumavě zkoumat stav kůrovce. Ten byl v uplynulých dnech napaden parazity a začal hynout. Výpravy se zúčastní jak vedení Národního parku Šumava tak i členové ekologické blokády. Mortalita kůrovce by tak dočasně mohla uklidnit vyhrocenou situaci.

|David Havlena, Anna Maňourová |Regiony

Na Modravě se dnes podepisovala výzva proti ekologickým aktivistům

Šumavské obce dnes vyjádřily podporu vedení národního parku. Více než 400 lidí se sešlo na happeningu v Modravě, kde podepisovali výzvu namířenou proti ekologickým aktivistům a také proti neschopnosti politiků. Současně lidé vyjádřili nespokojenost s médii, která podle nich neinformovala o ekologické blokádě objektivně.

|David Havlena, Martin Hromádka |Regiony

Na Šumavě je klid, ekologové bojují s chladem a únavou

Ekologičtí aktivisté se opět snaží zabánit dřevorubcům v přístupu k lokalitám, kde porážejí stromy napadené kůrovcem. Blokáda se zatím obešla bez incidentů a počty ekologů postupně klesají. Několik dobrovolníků dál zůstává na plošinách v korunách stromů.

|David Havlena, Simona Bartošová |Regiony

Nejmodernější české cvičiště pro hasiče otevřeli ve Zbirohu

Nejmodernější výcvikové zařízení uvádí do provozu ve Zbirohu na Rokycansku. Areál za více než 18 milionů korun bude hasičům sloužit k nácviku hašení v otevřených i uzavřených prostorách. Mezi české rarity patří například zásobník na sypký hořlavý materiál nebo vodíkové hospodářství.

|Martin Hromádka, David Havlena |Zprávy z domova

Aktivisté vyostřili blokádu na Šumavě, přibývají konflikty

Už třetí týden blokují ekologičtí aktivisté kácení stromů na Šumavě. I přes předběžné opatření soudu, podle kterého se mají zdržet jakéhokoli organizovaného pohybu, brání skupina lidí stromy na čtyřech stanovištích nedaleko Modravy. Na místě opět zasahuje policie.

|David Havlena |Regiony

V Plzni-Koterově začala klesat hladina Úslavy

Vydatné deště zvedly hladiny řek v Plzeňském kraji. Hasiči museli zasahovat už během nočních hodin. V obci Ostrovec-Lhotka evakuovali dětský tábor. V Radnici na Rokycansku naopak stavěli hráze z pytlů s pískem, kam se voda valila z rozvodněného potoka. Na třetí povodňový stupeň vystoupala řeka Úslava. Ta ohrožovala domy v Plzni-Koterově. Situace by se ale měla postupně stabilizovat.

|David Havlena, Petra Kotvová |Regiony

Starostové brdských obcí jednali o budoucnosti vojenského prostoru

O záměrech s vojenským prostorem Brdy se dnes jednalo v Trokavci na Rokycansku. Pokud armáda území opustí a vláda vojenský prostor zruší, měly by se pozemkové poměry vrátit k původnímu stavu z roku 1927. Představitelé obcí Středočeského kraje s tím ale nesouhlasí a zastávají názor, že jako většinový vlastník by měl území spravovat Středočeský kraj.

|David Havlena |Zprávy z domova

Znovu se mění povinný obsah autolékárničky

Řidiči ode dneška musí znovu změnit obsah autolékárničky. Z jejich povinné výbavy zmizí resuscitační maska i leták o poskytování první pomoci. Je to přitom zhruba půl roku, co vyhláška nařizovala povinnost výměny staré autolékarničky za novou.

|David Havlena, Eva Presová, Matěj Skalický |Regiony

Kácení stromů na Šumavě prověří policie

Ekologičtí aktivisté dnes dorazili do lokality Ptačí potok u Modravy, aby zabránili kácení stromů v druhé zóně Národního parku Šumava, které se říká Ptačí nádrž. Oblast je jednou z hlavních lokalit tetřeva hlušce. Právě tady měla Správa Národního parku Šumava označit zhruba pět tisíc stromů, které by měly být určeny ke kácení.

|Veronika Sedláčková, Jan Piroch, David Havlena |Regiony

Prezident Klaus podpořil na Šumavě zásahy proti kůrovci

Lidské zásahy proti kůrovci podpořil při své návštěvě Šumavy prezident Václav Klaus. Podle něho politika minulého ministerstva životního prostředí a někdejší vedení správy národního parku dovedly lesy do tragického stavu. Současný stav Šumavy označil prezident Klaus za znepokojující.