Autor

dp

RSS autora

Články autora

| dp |Zprávy ze světa

Aerolinky na pranýři. Ochranka vyvlekla cestujícího z letadla, potřebovala místo pro jinou posádku

UVNITŘ VIDEO. Běžná praxe aerolinií, kdy se prodá víc letenek, než je v letadle míst, se americké společnosti United Airlines v neděli nevyplatila a přitáhla pozornost veřejnosti i médií. Kvůli nedostatku míst ochranka jednoho z pasažérů násilím doslova odtáhla z paluby. Videa zachycující celý zásah se rozšířila po sociálních sítích a rozpoutala debatu o tom, kam až letecká společnost může zajít. O incidentu informuje server BBC.

| dp |Zprávy ze světa

Jsme pevně přesvědčeni, že máme pachatele útoku ve Stockholmu, oznámila policie

Švédští vyšetřovatelé jsou pevně přesvědčeni o tom, že mají muže, který během stockholmského útoku nákladní auto řídil. V pondělí to na tiskové konferenci oznámil velitel švédské policie Dan Eliasson. Informovala o tom agentura Reuters. Dodal také, že dokončení předběžného vyšetřování pátečního útoku může trvat až jeden rok. V souvislosti se zločinem, který si vyžádal čtyři mrtvé, byla zatčena i druhá osoba, ale vyšetřovatelé o ní zatím žádné podrobnosti nesdělili.

| BBC, dp |Zprávy ze světa

Britský DJ zremixoval muslimské svolávání k modlitbě. V Tunisku dostal rok vězení

Kvůli zremixované nahrávce muslimského svolávání k modlitbě dýdžeje Dax J se rozpoutala v Tunisku bouřlivá debata, která vyústila v uzavření nočního klubu, ve kterém vystupoval. Tamní úřady mimo jiné zadržely majitele podniku za „přestupek proti dobrým mravům a pobouření veřejnosti“ a zahájily vyšetřování celého incidentu. V pátek byl pak odsouzen k ročnímu odnětí svobody.

| ČTK, dp |Zprávy ze světa

Záchranáři: při útoku plynem zemřelo v Sýrii 100 lidí. Bílý dům z masakru viní Bašára Asada

Letecký útok v syrské provincii Idlib si vyžádal nejméně 100 obětí včetně 11 dětí. Čtyři stovky dalších lidí byly zraněny. Oznámil to svaz syrských záchranných organizací (UOSSM). Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že útočila letadla syrské vlády či jejího podporovatele Ruska a že byl použit toxický plyn. Americká vláda je přesvědčena, že šlo sarin. Syrská armáda ale něco takového odmítla a ruské ministerstvo obrany popřelo, že by jeho letadla v úterý v daném místě útočila. Kvůli tragédii se ve středu sejde Rada bezpečnosti OSN.

|Martin Dorazín, Matěj Štýs, dp |Zprávy ze světa

Počet obětí v Petrohradu stoupl z 11 na 14. Anonym nahlásil další bombu v metru

V Petrohradu začal platit třídenní smutek. Při pondělním útoku na metro zemřelo nejméně 14 lidí a desítky utrpěly zranění. Nálož vybuchla v soupravě mezi stanicemi metra, explozi policie vyšetřuje jako teroristický čin. Ruští vyšetřovatelé oznámili, že výbuch způsobil sebevražedný atentátník. Kyrgyzská rozvědka ráno uvedla, že jedním z pachatelů je pravděpodobně rodák z Kyrgyzstánu s ruským občanstvím. Kvůli anonymnímu varování před bombovým útokem musely být v úterý v Petrohradu uzavřeny nejméně tři stanice metra, vyklizen byl i jeden supermarket.

| dp |Zprávy ze světa

Jízda 'načerno' v českém kamionu. Tři Eritrejci ukrytí v návěsu dojeli až za Londýn

FOTO UVNITŘ. Anglická policie z Cambridgeshire v sobotu zastavila kamion z České republiky 260 kilometrů od přístavu Dover. Řidič volal na tísňovou linku s podezřením, že jsou uvnitř kamionu další lidé. Z návěsu totiž slyšel podivné zvuky. Policie v něm pak našla tři Eritrejce, které řidič nevědomky dovezl až k městu Peterborough severně od Londýna. Černí pasažéři se do kamionu dostali zřejmě už ve Francii.

| dp |nepoužívat - Věda

Vizionář Musk přichází s dalším ambiciózním plánem. Chce propojit lidský mozek s počítačem

Zakladatel automobilky Tesla a kosmické společnosti SpaceX přichází s dalším ambiciózním projektem. Miliardář Elon Musk známý třeba svým neskromným plánem osídlit Mars se nyní rozhodl zkoumat propojení lidského mozku s počítačem. Nová společnost Neuralink se má zabývat implementací malých elektrod do mozku. Hlavní výhodou má být podle Muska nejen přímé propojení s počítačem, ale i lepší paměť.

| dp |Zprávy ze světa

OBRAZEM: 'Londýňané se nikdy nenechají zastrašit.' Tisíce lidí uctily oběti westminsterského útoku

Tisíce Londýňanů na Trafalgarském náměstí uctily památku obětí středečního útoku. Britský občan Khalid Masood při něm zabil čtyři lidi a desítky dalších zranil. Pachatel byl sice v minulosti trestaný, z přípravy teroristického útoku ho ale policie nepodezírala. Účastníci pietní akce na londýnském náměstí za oběti zapálili symbolické svíce a drželi minutu ticha. Starosta britské metropole Sadiq Khan pak ve svém projevu řekl, že teroristé nikdy neuspějí.

| dp |Hudba

Zpěvačka Špinarová je v bezvědomí. Během koncertu v Čáslavi jí selhalo srdce

Pětašedesátiletá zpěvačka Věra Špinarová podle informací zveřejněných na jejích oficiálních stránkách leží ve vážném stavu na JIP v nemocnici v Motole. Zkolabovala během středečního koncertu v Čáslavi. „Díky přítomnosti lékařky v sále a bleskovému zásahu záchranářů jí byla okamžitě poskytnuta první pomoc. Následně po stabilizaci životních funkcí byla transportována vrtulníkem do nemocnice,“ stojí v prohlášení.

|Martin Dorazín, mls, dp |Zprávy ze světa

Obří výbuch ve skladu s municí na východě Ukrajiny: úřady evakuovaly na 20 tisíc lidí

VIDEO UVNITŘ. Ukrajinské úřady evakuovaly na 20 tisíc obyvatel z okolí muničního skladu v Balakleji v Charkovské oblasti, který ve čtvrtek brzy ráno explodoval. Incident se obešel bez obětí. Zatím není jasné, co bylo příčinou výbuchů v jednom z největších vojenských skladů na Ukrajině, Kyjev však už potvrdil, že incident vyšetřuje jako sabotáž. Naznačil také, že podezírá Rusko a jím podporované donbaské vzbouřence.

| ČTK, dp |Zprávy ze světa

Na letišti v Paříži zastřelili muže, který ukradl hlídkující vojačce zbraň

Na dlouhých devět hodin bylo ochromeno pařížské letiště Orly. Ráno tam útočník odcizil hlídkující vojačce zbraň. Poté se snažil ukrýt v obchodě, další vojáci na něj ale začali střílet a na místě ho zabili. Podle francouzského ministerstva vnitra nebyl nikdo jiný při incidentu zraněn. Pachatele úřady evidovaly jako radikálního muslima. Stejný muž byl zapleten také do střelby na policistu při ranní silniční kontrole severně od Paříže, potvrdil ministr vnitra.

| dp |Zprávy ze světa

Dánská ministryně sklidila kritiku za fotku s dortem. Slavila předpisy omezující přistěhovalce

Není to tak dávno, co se Dánsko chlubilo svým humánním postojem, přívětivým přístupem k cizincům a velkorysým rozpočtem vyhrazeným pro zahraniční pomoc. Časy se ale změnily. Třeba dánská ministryně pro integraci Inger Støjbergová v úterý rozdmýchala v zemi vášnivou debatu tím, že oslavovala 50. regulaci týkající se imigrace a na sociální síti zveřejnila fotografii, kde ho s úsměvem drží v rukách. Někteří ji za gesto kritizují, jiní zase obdivují, píše americký server The New York Times.