Autor

Dušan Valenta

Znamení:
Beran 

Životní motto:
Všechno může být i jinak… 

Co dělám v rozhlase:
Ráno! Zjednodušeně řečeno, dávám dohromady program. To, co se děje, má nějaké souvislosti a ty je potřeba si uvědomit a říct do rádia. 

Před rozhlasem:
Byl rozhlas, pak televize a teď zase rozhlas. 

Co mě baví:
Občas zmizet a skoro neexistovat. Nejlepší na to jsou hory. 

Co mě nejvíc dostane:
… tam by asi mělo být kdo a jak? 

Z rozhlasové pavlače: (aneb víte, co se o Vás říká, teda drbe?)
Zatím se všichni normálně zdravíme. 

RSS autora

Články autora

|Dušan Valenta, Jitka Hanžlová, Tomáš Pancíř, Petra Hosenseidlová, kap |Zprávy z domova

Název Zelená vlna se neruší. Média skočila na vtip zatím neznámého autora

Agentura ČTK vydala dnes ráno zprávu o tom, že Český rozhlas ruší název dopravního zpravodajství Zelená vlna. Posluchači a politici prý v názvu spatřovali propagaci jedné z politických stran. Zprávu okamžitě převzaly některé zpravodajské servery. Radiožurnál upozorňuje, že se jedná o naprostý nesmysl a celá tato zpráva se nezakládá na pravdě.

|Dušan Valenta, Vojtěch Kouřímský |Ekonomika

Zemědělci sčítají škody po povodni. Podle Agrární komory zhoršuje následky zastavěná půda

Zemědělci začínají sčítat škody po letošní povodni. Podle šéfa Agrární komory Jana Veleby by škody mohly dosáhnout stovek milionů korun, možná až přes miliardu. Voda zaplavila až 80 tisíc hektarů zemědělské půdy. To jsou zhruba dvě procenta zemědělských pozemků v České republice. Jak konkrétně se ztráty promítnou či nepromítnou do cen potravin, zatím není zcela zřejmé.

|Dušan Valenta, Alžběta Havlová, Simona Bartošová |Regiony

Dostavba Temelína přispěje k rozvoji regionu, myslí si starosta Týna nad Vltavou

Také kvůli plánované dostavbě jaderné elektrárny Temelín je v Česku americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. O nejdražší zakázku v české historii v hodnotě až 300 miliard korun má vedle americké firmy zájem také česko-ruské konsorcium. Lidé, kteří žijí přímo u elektrárny, prý s případným rozšiřováním problém nemají.

|Dušan Valenta |Zprávy z domova

Většina sklářů ze Světlé nad Sázavou dnes nejde do práce, mají výpověď

Do skláren ve Světlé nad Sázavou dnes míří jen několik zaměstnanců. Ostatní kvůli ukončení výroby ve sklárně Sklo Bohemia zůstanou doma. K dění ve sklárnách a porcelánkách po podání takzvaných insolvenčních návrhů se dnes vyjádří také odborový svaz. Problémy nastartovala světová finanční krize, ale i levná konkurence z Asie a silná koruna.

|Dušan Valenta, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška |Zprávy ze světa

První čínský kosmonaut vystoupil do volného vesmíru

Čínský astronaut Čaj Čú-kang dnes jako první čínský kosmonaut v historii vystoupil z vesmírné lodi Šen-čou-7 do volného vesmíru. Jeho výlet trval přibližně 15 minut a v přímém přenosu ho vysílala čínská státní televize. Čína se tak stala po Spojených státech a bývalém Sovětském svazu třetí zemí světa, jejíž kosmonaut vystoupil do volného vesmírného prostoru.

|Dušan Valenta, Jaromír Janev, Marika Táborská, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Hasiči zdolali rozsáhlý požár u Makarské, Češi jsou v pořádku

Po více než 36 hodinách se hasičům podařilo zdolat pravděpodobně největší požár v historii chorvatské Dalmácie. Některá místa ale stále ještě doutnají a více než 400 hasičů pokračuje v práci. Provoz na Jadranské magistrále i na dálnici z Dalmácie do Záhřebu by měl být bez větších problémů.

|Dušan Valenta, Jan Herget |Zprávy ze světa

Pátrání po českých potápěčích začne opět v neděli ráno

Zatím bez úspěchu pokračuje pátrání po dvou českých potápěčích v Chorvatsku. Ještě se neví, co se přesně stalo. Dva muži se v pátek vydali potápět do moře na Makarské riviéře nedaleko Podgory a už se nevrátili. Na místo okamžitě vyrazili chorvatští záchranáři spolu s policejními potápěči. Záchranáři po dobu noci ze soboty na neděli akci přerušili, pokračovat budou ráno.

|Dušan Valenta, Marie Woodhamsová, Marika Táborská |Zprávy z domova

V Rakousku havaroval český autobus s dětmi, jeden chlapec zahynul

Na jižní dálnici v Rakousku, blízko města Graz, havaroval v sobotu nad ránem český autobus se školáky ze Železného Brodu. Zahynul přitom jedenáctiletý chlapec, syn jednoho ze dvou řidičů autobusu. Deset osob rakouští zdravotníci ošetřili v nemocnici; jedna pedagožka se s vážným zraněním kolen vrací domů, další dospělá osoba zůstává v nemocnici v Grazu. Děti jely na ozdravný pobyt do Chorvatska.

|Milan Kopp, Dušan Valenta, Renáta Prátová, Václava Marešová |Zprávy z domova

Policisté a hasiči protestovali proti novému služebnímu zákonu

Stovky nespokojených policistů a dalších příslušníků bezpečnostních složek protestovaly na pražském Výstavišti proti dopadům nového služebního zákona. Část z nich kvůli němu přišla o peníze, zákon také odebírá příplatky za práci o svátcích, víkendech a za noční služby. Na druhou stranu prodlužuje policistům dovolenou a zkracuje týdenní pracovní dobu.