Antimonopolní úřad zahájil správní řízení s Telefónikou O2

Vysoká pokuta hrozí Telefónice O2. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže s telekomunikační firmou zahájil správní řízení. Podle předsedy úřadu Petra Rafaje mohl operátor zneužít dominantního postavení na trhu v oblasti vysokorychlostního připojení k internetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telefónica O2

Telefónica O2 | Foto: Tomáš Adamec

„Úřad získal podezření, že drží své ceny a stlačuje marže. My jsme toto správní řízení otevřeli, dali jsme požadavek na dodání podkladů, provádíme vlastní ekonomická šetření. Nejsem schopný říci, jak dlouho nám to bude trvat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu diskutovali v Ozvěnách dne předseda ÚOHS Petr Rafaj a Jakub Chytil ze společnosti Telefónica

Pokud dominantní operátor sníží rozsah mezi velkoobchodní a maloobchodní cenou na minimum, omezí tím dalším hráčům vstup na trh, a může tak ovlivňovat hospodářskou soutěž ve svůj prospěch, vysvětlil Rafaj v Ozvěnách dne.

„Správní řízení bylo zahájeno po předchozím podnětu, který nám dal jeden z konkurentů Telefóniky,“ podotkl šéf antimonopolního úřadu.

Telefónica postup úřadu zpochybňuje s tím, že nemá tak dominantní postavení na trhu. A ani nemůže mít, protože - co se týká širokopásmového přístupu k internetu - panuje v Česku velmi konkurenční prostředí.

„My jsme toho názoru, že ten trh se skládá z vícero technologických platforem, to znamená, že na něm působí kabeloví operátoři, operátoři wi-fi a my, a vzhledem k našim analýzám náš podíl na tom trhu je mezi 30 a plus procenty, čili se tam nejedná o dominanci, která byla zmiňovaná,“ zdůraznil v Ozvěnách dne Jakub Chytil, ředitel pro právní a regulatorní záležitosti společnosti Telefónica O2.

Na Telefóniku zároveň podala žalobu telekomunikační firma Volný. Chce náhradu škody ve výši přesahující čtyři miliardy korun kvůli stlačování marží u internetu ADSL. O2 prý zatím žalobu neobdržela, a proto ji nechtěla komentovat.

Milan Kopp, Jana Zemanová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme