České dráhy se propadly do ztráty téměř 1,4 mld. Hlavně kvůli prohrané arbitráži

Hospodaření Českých drah loni skončilo se ztrátou téměř 1,4 miliardy korun. V roce 2014 přitom měly zisk přes 150 milionů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní nádraží, vlak, cestující (ilustrační foto)

Hlavní nádraží, vlak, cestující (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Důvodem propadu je hlavně prohraná arbitráž se Škodou Transportation. Té musely dráhy vyplatit přes 700 milionů korun. Ztrátu mají také kvůli častým výlukám.

„Vlivy způsobené výlukami a prohranou arbitráží se dohromady negativně promítly do hospodaření segmentu osobní dopravy, potažmo celé skupiny, částkou 1,2 miliardy korun,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí drah Radek Joklík.

Bez těchto dvou negativních vlivů mohla podle něj osobní doprava svůj výsledek meziročně zlepšit. Českým drahám se totiž navzdory výlukám podařilo udržet počet přepravených cestujících na úrovni 170 milionů a více peněz utržily z prodeje jízdného.

„Samozřejmě také zlevnila nafta a trakční energie – to všechno nahrávalo k tomu, abychom mohli mít ten výsledek v osobní dopravě lepší,“ dodal mluvčí drah.

Nákladní dopravce ČD Cargo loni naopak vydělal přes půl miliardy korun.

Hospodářský výsledek skupiny České dráhy | Foto: Český rozhlas

Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme