Čína deklaruje další pomoc Evropě

Společná evropská měna se po včerejších ziscích v noci na dnešek zastabilizovala na úrovni 1,31 dolaru za euro. Pomohl jí jak relativně úspěšný prodej portugalských dluhopisů, tak i podvečerní příslib zástupce guvernéra Čínské centrální banky Yi Ganga.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking

Peking | Foto: Robert Mikoláš

Podle tohoto představitele banky je Peking připraven podílet se na případném navýšení prostředků v evropském fondu finanční stability. Poté, co Čína nakoupila portugalské a španělské dluhopisy, by tak šlo o další pomoc Evropě.

Opatrný optimismus

Pomocnou ruku Evropě krátce po sobě nabídly jak Čína, tak i Japonsko. Někteří experti následně prohlásili, že to nejhorší má i díky tomu Evropa za sebou. Ekonom České spořitelny Petr Zahradník však ve Světě o osmé ale prohlásil, že situace je stále křehká a nejistá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom České spořitelny Petr Zahradník ve Světě o osmé

„Přestože jsme si loni zažili spoustu nervů v souvislosti s Irskem a Řeckem, tak tyto ekonomiky jsou spíše malé a střední. Myslí, že definitivně říci, že je to za námi, za předpokladu, že velké země jako je Španělsko a Itálie do pasti zemí, které přijaly záchranný balík, nespadnou. A tuto jistotu zatím nemáme.

Čína kromě realizovaného nákupu dluhopisů zemí eurozóny slibuje i účast na posílení fondu stability. Otázkou je, nakolik tato pomoc přichází společně s politickými závazky.

Čína vítězí

„Čína je globálním vítězem uplynulé ‚pětiletky‘“, zdůraznil v této souvislosti Zahradník.“Když se totiž podíváme na celou genezi stabilizačního balíčku pro Evropu, tak pod rouškou Mezinárodního měnového fondu tam v podstatě operuje Čína. Veškeré prostředky, které MMF ve prospěch balíčku navýšil, jsou zdroje pocházející z Číny.“

Petr Zahradník | Foto: Alžběta Švarcová

„Mám pocit, že politicko ekonomický propletenec, vzájemná souvislost, je bezprostřední. Otázkou je, zda tento propletenec můžeme charakterizovat tak, že někdo někomu dluží,“ domnívá se Zahradník a upozornil, že Čína disponuje obrovským přebytkem finančních aktiv, které musí uplatnit v rámci globální ekonomiky. Evropa je v této době mimořádně lákavá a nelze vyloučit, že ekonomické rozhodnutí má i silný politický podkres.

Bariéry padají

Podle Zahradníka je dobré, že nejen v rámci jednotlivých kontinentů, ale i v měřítku celé planety padají bariéry mezi jednotlivými národními zájmy a do prostředí se dostává přirozený podnikatelský zájem.

„Samozřejmě ta mince má dvě strany. V době prosperity je to jednoznačně dobře, ale v čase krize někdy platí ono stalinistické přísloví: když se kácí les, padají třísky. A ty třísky občas zasáhnou i ty, kteří přímo s vředy globální ekonomiky nemají úplně nic společného,“ poznamenal ve Světě o osmé Rádia Česko ekonom Petr Zahradník.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme