Čína se dostala na třetí místo v žebříčku vývozců zbraní

Vývoz zbraní z Číny prudce roste. V posledních pěti letech Peking zvýšil export svých zbraní skoro o 150 procent. Vyplývá to ze zprávy Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru. Čína ale přesto stále hodně zaostává za dvěma hlavními velmocemi zbrojního průmyslu, Spojenými státy a Ruskem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenská přehlídka na náměstí Nebeského klidu v Pekingu

Vojenská přehlídka na náměstí Nebeského klidu v Pekingu | Zdroj: Reuters

„My dlouhodobě sledujeme, že Čína je druhou nejsilnější zemí ve smyslu výdajů na zbrojení, hned po Spojených státech,“ říká prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek.

„To znamená, že investuje i do svého obranného průmyslu, a tím, že v Evropě nám každým rokem přibývají nové a nové regulace, tak Evropa v tom celosvětovém vývozu ztrácí a nahrazuje ho Čína a Rusko,“ vysvětluje Hynek prudký nárůst čínského vývozu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoz zbraní z Číny prudce roste. Důvody přiblížil prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek

Čínský export podle jeho slov nestojí na určitém konkrétním druhu zbraní, ale Číňané jsou schopni nabídnout celé spektrum svých výrobků. Jedná se přitom jak o deriváty původně ruských zbraní, například kalašnikovů, tak i o zbraňové systémy, které sami vyvinuli.

„Samozřejmě Čína se vždycky někde něčím nechá inspirovat. Ale není už to tak, že by to byla na šroubek přesná kopie něčeho, co už ve světě je. Mají prostě dneska vlastní produkty,“ přibližuje Jiří Hynek.

Levné, kvalitní, spolehlivé

„A co je podstatné na těch čínských výrobcích, že jsou levné, pro použití jsou velmi kvalitní a nejsou příliš sofistikované, to znamená, nejsou poruchové. Do těch třetích zemích jsou schopni nabídnout levný, kvalitní a spolehlivý produkt, čímž v podstatě, když se podíváte na statistiku, postupně nahrazují evropské exporty,“ objasňuje šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu.

Vývoz zbraní z České republiky podle Jiřího Hynka představuje zhruba dvě procenta vývozů v rámci Evropské unie, avšak ty se neustále propadají.

„Můžu to ukázat na případu Německa, které ještě před 5 lety dělalo zhruba 10 procent světové produkce, dneska Čína dělá pět procent světového exportu a je před Německem. Francie taky obrovským způsobem ztratila. Evropa se utápí ve vlastních problémech, ve vlastních regulacích, a bohužel tím poškozuje vlastní průmysl,“ konstatuje Jiří Hynek.

„Navíc, opravdu Čína a Rusko nemají skrupule vyvézt kamkoliv na světě, tak já vždycky, když vidím, že na základě třeba mediálních tlaků nebo Amnesty International nějaká evropská země včetně České republiky zamítne nějaký obchod, tak říkám: Ano, právě jsme pomohli exportovat Číně anebo Rusku,“ dodává prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu.

Největší světoví obchodníci se zbraněmi | Foto: ČTK

Ondřej Himmer, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme