Dodávky plynu do Evropy jsme nesnížili, tvrdí Gazprom

Některé evropské státy si stěžují na snížení dodávek plynu z Ruska. Snížení objemu suroviny hlásí Slovensko, Rakousko, Itálie. Mírný pokles zaznamenalo i Česko. Ruská plynárenská firma Gazprom ale odmítá, že by na západ dodávala méně plynu a naopak tvrdí, že ve velkých mrazech navýšila export na maximum.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemní zásobník plynu

Podzemní zásobník plynu | Foto: Česká plynárenská unie

Šéf Gazprom Exportu Alexandr Medvěděv odmítnul zprávy o tom, že společnost kvůli silným mrazům a rostoucí domácí spotřebě výrazně zmenšila dodávky plynu do Evropy. Gazprom podle něj vzhledem k silným mrazům dodávky naopak zvýšil na maximální objem, a to údajně nejen do evropských zemí, ale i do států bývalého Sovětského svazu.

Alexandr Medvěděv zároveň obvinil Ukrajinu, že z tranzitního plynovodu odebírá více suroviny, než kolik jí povoluje dojednaná smlouva. To ale Kyjev popírá. Do střední Evropy proudí z plyn z východu kromě Ukrajiny ještě přes Bělorusko a Polsko.

Po plynové krizi v zimě roku 2009 se Rusko i Ukrajina zavázaly, že znovu nedopustí úplné zastavení dodávek do Evropy.

Lenka Kabrhelová, Matthias Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme