Dostavba dálnice D11 může začít příští rok, potvrdil Dobeš

Už v příštím roce může začít dostavba tří kilometrů dálnice D11 do Hradce Králové. Po schůzce s prezidentem Václavem Klausem to řekl ministr dopravy Pavel Dobeš (VV). Umožní to chystané zvýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury o čtyři miliardy korun, na kterém se minulý týden dohodla vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní akce na dálnici D11

Policejní akce na dálnici D11 | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

„Po 17 letech se Hradec Králové opravdu může v roce 2012 dočkat dokončení dálnice,“ uvedl ministr Dobeš asi po hodinové schůzce, o kterou hlavu státu sám požádal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O schůzce ministra Dobeše s prezidentem Klausem informuje reportérka Václava Vařeková

Oznámení ministra o zahájení prací na dostavbě dálnice přivítal hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

„Jsou vypořádané pozemky s paní Havránkovou, podle slov pana ministra, minimálně začne v příštím roce archeologický průzkum a dnešní slova de facto potvrzují, že by měly začít i přípravné práce pro stavbu v roce 2012 a práce samotné. Je to pro nás velmi dobrá zpráva,“ prohlásil hejtman. Podle něj je ale pro Královéhradecký kraj nadále prioritou dostavba dálnice D11 až na hranice s Polskem

„Tady si ale neodvažuji odhadnout, jak ta další výstavba bude probíhat. Protože i pan ministr nám při schůzce v minulých dnech sdělil, že prioritou pro ministerstvo bude R35. Její dostavba, hlavně v prvním úseku z Opatovic dál na Holice, je zase dobrou zprávou minimálně pro město Hradec Králové. Uvidíme, jak ty věci budou postupovat v budoucnu a kolik prostředků na dálnice bude,“ dodal hejtman Franc.

Dobeš: Žádné další peníze z rozpočtu

Ministr dopravy po schůzce na Pražském hradě také oznámil, že při projednávání státního rozpočtu ve sněmovně nebude usilovat o další investice do dopravy, ale bude hledat úspory.

„Součást rozhodnutí na vládě byla, že rozpočet byl takto podpořen všemi členy vlády. A samozřejmě jestli budou navrhovány dílčí, kosmetické změny na úrovni parlamentu nebo hospodářského výboru, to nikdo nemůže žádnému z poslanců upírat. Ale na druhou stranu, že by z mé strany vznikl nějaký aktivní boj o to další navýšení, třeba o další 4,8 miliardy korun, to ode mě nečekejte,“ zdůraznil ministr dopravy Dobeš.

Podle Dobeše nemůže ministerstvo jen natahovat ruku, ale musí také říci, že je samo schopné ušetřit a peníze najít. Úspory chce hledat například při výkupech pozemků nebo častějším využíváním internetových aukcí.

Václava Marešová, Ota Nehasil, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme