Dreamlinery znovu létají, Boeing se zaručuje za jejich bezpečnost

Dreamlinery začínají znovu létat. Podle výrobce, firmy Boeing jsou naprosto bezpečné. Moderní stroje s dlouhým doletem měly celosvětovou tříměsíční odstávku kvůli případům, kdy se baterie přehřály nebo dokonce začaly hořet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dreamlinery  jsou podle firmy Boeing  už  naprosto bezpečné

Dreamlinery jsou podle firmy Boeing už naprosto bezpečné | Zdroj: Reuters

První, kdo vrátil Dreamliner zpátky do vzduchu, jsou etiopské aerolinie, které Boeing 787 poslaly na ranvej už dnes. Stroj následně úspěšně přistál v Nairobi.

Rich Horigan, šéf systémového inženýrství Boeingu, je spokojený, teď už by vše mělo fungovat dobře.

Mezi jednotlivými články baterie je lepší izolace, upravili i nabíjecí zařízení a přidali důkladný ocelový kryt. Horigan to všechno předvedl BBC na letišti v Addis Abebě.

Návrat letounů na oblohu plánuje také japonská společnost ANA. Stroje Boeing 787 nesměly kvůli sérii incidentů s bateriemi létat od poloviny ledna.

Americký federální úřad pro letectví ale před týdnem schválil nový ochranný systém strojů, který by měl podobným komplikacím zabránit.

Na celém světě je těchto nejmodernějších dopravních letadel kolem padesáti a firma chce od léta vyrábět každý měsíc sedm nových.

V Evropě létají s Boeingy 787 jen polské aerolinie LOT, které chtějí své dva stroje poslat znovu do vzduchu začátkem června.

Jitka Malá, mta, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme