Důvěra v českou ekonomiku roste. Pro firmy je perspektivní východ

Eurozóna se otřásá v základech, důvěra v českou ekonomiku i přesto roste. V meziměsíčním srovnání se víra v lepší zítřky mezi domácnostmi zvýšila o 2,7 bodu a mezi podnikateli dokonce o výrazných 3,3 bodu. I přesto je celkový index důvěry na konci října o 1,4 nižší než před rokem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Provoz v automobilce

Provoz v automobilce | Foto: Comstock Images

Přestože spekulace o možném rozpadu eurozóny sílí - a Německo, náš největší trh, i proto očekává výrazné zpomalení růstu - důvěra v českou ekonomiku roste. Místopředseda Hospodářské komory ČR Zdeněk Somr ale překvapen není:

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda Hospodářské komory ČR Zdeněk Somr

„To je otázka krátkodobé důvěry a myslím, že ČR se chová zodpovědně. Klíčová otázka pro nás ale opravdu je, jak dopadne souboj o budoucnost eura. Pokud by dopadl tak, že bude nějaká revalvující měna, kterou bude používat Německo, tak by to pro nás byla špatná zpráva, protože by v prvé řadě dopadlo na subdodavatele, tedy český průmysl.“

„Pokud by se rozdělilo euro na 2 nebo více 'eur', tak by Německo používalo nepochybně to nesilnější. Taková měna by posílila a v krátkém horizontu by to vedlo ke snížení exportu. A jestliže se sníží německý export, přestanou od nás Němci poptávat dodávky, bude se opakovat scénář z předchozích 2 nebo 3 let, “ popsal Somr případný neúspěch politiků ohledně eurozóny.

V případě, že se podaří krizi eurozóny naopak zkrotit, očekává větší důvěru trhů. „Pak lze očekávat prosperitu stabilních zemí, tedy růst německého exportu a opět podle stejného schématu i růst českých dodávek pro německý průmysl,“ předpověděl Somr.

Podle jeho názoru je důležité, aby se české firmy více dostaly na východní trhy. „Potřebujeme se dostat více na východní trhy. Ať už tam, kde český průmysl už byl, nebo na trhy nové. To je část světa, která nyní prosperuje, odbírá stále více zboží.“

„Když se na ní soustředíme, máme větší šanci čelit podobným krizím,“ zdůraznil místopředseda Hospodářské komory ČR Zdeněk Somr.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme