Euro v reakci na útoky v Paříži oslabilo. Burzám se ale vrací důvěra

Finanční svět ráno reagoval na teroristické útoky v Paříži nejistotou a poklesem. V Asii pokračoval sestup kurzu eura k více než šestiletému minimu. Z počátku oslabovaly také evropské akciové trhy v čele s pařížskou burzou. Počáteční nejistotu ale střídá uklidnění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Asii pokračoval v reakci na teroristické útoky sestup kurzu eura k více jak šestiletému minimu, Tokijská burza

V Asii pokračoval v reakci na teroristické útoky sestup kurzu eura k více jak šestiletému minimu, Tokijská burza | Zdroj: Reuters

Euro dopoledne oslavilo vůči dolaru o půl procenta. Vůči japonskému jenu o 8 desetin procenta. Asijské burzy všeobecně oslabovaly, ztratily přibližně procento. V případě tokijské burzy hrály svoji roli také negativní informace o japonském hospodářství. To se znovu propadlo do recese.

Ráno byla většina evropských burz v mínusu, během dopoledne se ale jejich směr otočil. Ztráty západoevropských akcií způsobily hlavně turistické společnosti. Francouzská hotelová skupina Accor odepisovala více než šest procent, letecká společnost Air France-KLM zhruba pět procent. Akcie provozovatele francouzských letišť ADP ztrácely skoro čtyři procenta.

Jediným sektorem, který po zahájení obchodování rostl, byla energetika. Té pomohl růst cen ropy. V tuto chvíli si většina evropských trhů přidává kolem čtvrt procenta - včetně toho pražského. Burza v Paříži ztrácí jen desetinu procenta.

Pokud jde o jednotlivé akcie, dá se očekávat pokles zájmu o cenné papíry firem, které se nějakým způsobem podílejí na byznysu cestovního ruchu.

Podle analytiků bude ale pokles jen dočasný a dlouhodobější dopad pátečních událostí na finanční trhy ani na ekonomiku většina ekonomů neočekává. Také proto, že teroristické útoky byly v pátek a obchodníci měli čas se s touto událostí vypořádat, absorbovat psychologický šok a uklidnit se.

Jednou z komodit, která po zahájení obchodování rostla, bylo zlato. Zatím zdražilo o procento. Populární by mohly být i akcie společností, které se pohybují v oblasti bezpečnosti. Od zbrojařských přes různé ostrahy až například po výrobce kovových přenosných zábran.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme