Eurozóna odkládá řešení krize, musí svolat další summit

Eurozóna se zatím nedokázala dohodnout na řešení své dluhové krize. Lídři států platících eurem se proto zřejmě v Bruselu sejdou na nové mimořádné schůzce, která by se měla uskutečnit ve středu. Oznámily to Německo a Francie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy po jednání o krizi eurozóny

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy po jednání o krizi eurozóny | Foto: Martin Meissner | Zdroj: ČTK

Summit evropských lídrů je přitom vedle toho naplánován na tuto neděli. Už dnes do Bruselu míří ministři financí zemí eurozóny, kteří se pokusí dojednat detaily plánu boje s dluhovou krizí.

Podle některých zemí by měla eurozóna posílit svůj záchranný fond známý jako EFSF nebo také euroval. Ten by mohl ručit jen za část dluhopisů ohrožených zemí, čímž by se několikanásobně zvýšila jeho kapacita.

Další možností je jeho napojení na půjčky od Evropské centrální banky. To ale zatím odmítá Německo. Berlín naopak prosazuje rozsáhlé seškrtání řeckého dluhu.

Proti je ale Francie a Evropská centrální banka, které se bojí paniky a šíření dluhové nákazy. Shoda tak zatím panuje jen na nutnosti posílit kapitál bank, které jsou oslabené důsledky dluhové krize.

Kancléřka Angela Merkelová odřekla tradiční vystoupení ve Spolkovém sněmu, které předchází každému evropskému summitu. Místo toho se ještě v sobotu sejde v Bruselu k dalšímu krizovému jednání s prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Podle německých médií už nemůže kancléřka ustoupit, protože by to znamenalo její politickou smrt.

Klára Stejskalová, Ondřej Houska, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme