Eurozóna se možná navzdory slibům nedohodne na plánu boje s krizí

Eurozóna zatím stále nemá dohodu na plánu boje s dluhovou krizí. Českému rozhlasu to řekly diplomatické zdroje. Pode nich je navíc pravděpodobné, že se politici dnes večer dokáží shodnout jen na obecné podobě opatření proti krizi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budoucnost eura je nejistá

Budoucnost eura je nejistá | Foto: Michael Probst | Zdroj: ČTK

Detaily prý nestihnout připravit. Je otázkou, jestli bude něco takového stačit trhům. Lídři eurozóny jim přitom na dnešek slíbili předložit definitivní opatření, která dluhovou krizi ukončí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Diskuse kolem dohody o posílení eurovalu a dalších krocích proti dluhové krizi sleduje v Bruselu Ondřej Houska

Eurozóna chce škrtnout velkou část řeckého dluhu. Zatím se na tom ale nedohodla s bankami, které řecké dluhopisy vlastní. Podle nejnovějších zpráv po nich požaduje škrtnutí 50 procent jejich řeckých investic. Velkou část zbytku by dostaly až za 30 let.

Potvrdil to šéf eurozóny Jean-Claude Juncker: „Dnes se pravděpodobně nedohodneme na všech detailech, ale měli bychom určit všeobecnou linii.“

Experti budou muset kromě budoucnosti Řecka vyjasnit i způsob posílení záchranného fondu eurozóny. Ani tady asi po dnešku nebudou na stole konkrétní čísla.

VŠE O SUMMITU LÍDRŮ ZEMÍ EUROZÓNY: Eurozóna slibuje zásadní plán na vyřešení dluhové krize

Lídři zřejmě jen obecně prohlásí, že chtějí jeho palebnou sílu navýšit pomocí pojištění. Vyzvou také Čínu, Indii a další země, aby se na záchraně eurozóny podílely. Podrobnosti by pak měli dopracovat experti.

Stále je ale možné, že eurozóna dnes ještě přijde s konkrétnější dohodou.

Velmoci od Spojených států po Čínu mezitím varují, že nečinnost eurozóny může celý svět uvrhnout do nové finanční a hospodářské krize.

Německá kancléřka Merkelová zas prohlásila, že Evropa se nachází v nejhorším okamžiku od druhé světové války. V projevu před poslanci Spolkového sněmu, kteří dnes udělí kancléřce mandát před odletem na summit evropských státníků, vyzvala ke změně Evropské unie. Pouhé oddlužení Řecka prý evropskou krizi nevyřeší.

Milan Kopp, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme