'Férové banány' v Česku zatím nejsou

V Česku už za několik dní začne kampaň Za férové banány. Zboží s nálepkou Fair trade, tedy takové, které zaručuje šetrnost k životnímu prostředí a především férové zacházení a přiměřenou odměnu pro jeho zpracovatele, je v Česku běžné. Pro banány to však neplatí. Fair trade banán v Česku zatím těžko seženete.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banány

Banány | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Fair trade banány: To jsou banány, které byly vypěstovány za důstojných pracovních podmínek jejich zpracovatelů a také to znamená, že při produkci nebylo ničeno životní prostředí,“ vysvětlila ve vysílání Radia Česko Barbora Mrázková ze Společnosti pro Fair trade.

Dále objasnila jak si takové nedůstojné podmínky při práci představit. „Lidé na banánových plantážích běžně pracují dvanáct i více hodin denně, šest dní v týdnu a za to dostávají nízkou odměnu, za kterou si nemůžou dovolit uživit rodinu nebo poslat děti do školy. Výjimkou není ani dětská práce, sexuální obtěžování žen. Lidé svá práva nemohou hájit v odborech. Zaměstnavatelé o nic takového nestojí.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Barbora Mrázková vysvětluje, co je to fairtrade banán

Čtyři z pěti takových banánů vyrábějí velké korporace, které známe z nálepek na banánech z našich obchodů. „Nutno ovšem říct, že tyto firmy se přidávají k trendu, že si banány nechávají dovážet od subdodavatelů a je pro ně jednoduché zbavit se zodpovědnosti za to, co se na těch plantážích děje,“ upozornila Mrázková.

Od nefér banánu k fér banánu

„Fair trade banány zatím v Česku běžně k dostání nejsou. Nám jde právě o to podpořit jejich dodávky, snažíme se tlačit na české supermarkety. Ze začátku budou jistě dražší, s růstem trhu by se ale cena mohla vyrovnat těm konvenčním. V západní Evropě je toto běžné,“ popsala Mrázková.

Takový banán pak zákazník pozná tak, že bude označen nálepkou Flo-cert. Právě tato certifikace určí že firma je uznána jako fairtradeová.

David Koubek, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme