‚Kouzelné tlačítko‘ na pokladnách vymaže efekt EET. Účtenku nepošle do centrálního systému

Účtenku vytisknout, ale neposílat do centrálního systému, to podnikatelům umožní speciální ‚tlačítko'. S informací přišel server iDnes.cz. EET začne fungovat od prosince, na některé zboží se ale bude stahovat až o několik měsíců později.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronická evidence tržeb (EET) (ilustrační foto)

Elektronická evidence tržeb (EET) (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Profimedia

EET začne fungovat od prosince. V praxi to bude znamenat, že například pokaždé, když v restauraci zákazník zaplatí za oběd, hospodský zadá jeho útratu do kasy a ta ji odešle na finanční správu. Správa transakci přidělí unikátní kód, který se pak vytiskne na účtence.

Na některé zboží se ale povinnost evidovat bude vztahovat až od pozdějších měsíců. Třeba u maloobchodního prodeje to bude až od března. A do té doby může podnikatel použít ‘kouzelné tlačítko‘. Díky němu se transakce neodešle na finanční správu, ta nebude tržbu evidovat, nevydá jí kód a ten se pak neobjeví na účtence.

Tuto funkci nabídne ve svých aplikacích většina výrobců, sami ale přiznávají, že by tlačítko mohli podnikatelé zneužívat. Ve většině aplikací totiž zůstane i poté, co se EET rozeběhne naplno a povinně evidovat budou podnikatelé muset téměř všechno.

Samotná existence ‚tlačítka‘ v rozporu se zákonem není, říká mluvčí finanční správy Petra Petlachová.

„Podnikatel může mít tržby spadající do různých fází evidence tržeb, nebo i tržby, které nebudou evidenci tržeb podléhat nikdy. Na druhou stranu užití takového tlačítka v rozporu se zákonem může být i předmětem sankce až do výše 500 tisíc korun,“ varuje.

Jediný způsob, jak takový podvod odhalit ale bude udání zákazníků a kontrolní nákupy.

Poslední šance na odklad EET padá. Návrh na její odložení Parlament nestíhá projednat

Číst článek

Předseda představenstva Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků Karel Havlíček si ale myslí, že tlačítko v podstatě nemá pro podnikatele žádný význam. Z výkazu EET se totiž nevypočítává daň z příjmu ani daň z přidané hodnoty, popisuje Havlíček.

„To znamená, pokud by někdo chtěl ušetřit na bázi toho, že si takzvaně zmáčkne EET a nebude v tom režimu, tak v tu chvílí pouze sice něco sešvindluje, ale nedotkne se to ani jeho daně z přidané hodnoty, ani jeho daně z příjmu.“

„Samozřejmě pokud by to stlačoval častěji a stalo by se to, že třeba 50 procent tržeb takhle nevykáže, tak by se to okamžitě projevilo při kontrolním porovnání jeho daně z přidané hodnoty a toho, co skutečně vykázal v režimu EET,“ doplňuje Havlíček.

Stejně tak, když podnikatel do EET pošle i tržbu, kterou nemusel, nijak to neovlivní jeho daně.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme