Krize doléhá na stále více obcí. V rizikovém hospodaření je i celý kraj

Obcí, které jsou zadlužené, přibývá. Dokonce těch, které mají rizikové hospodaření. Je jich nejvíc za posledních 11 let. Od roku 2007 se jejich počet zvýšil o téměř 400 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náves před radnicí

Náves před radnicí | Foto: Pavel Pavlas

Na rostoucí zadluženost upozornila i analýza společnosti ČEKIA. Rizikové hospodaření přitom neznamená hospodaření s dluhy.

Vláda termín "rizikové hospodaření" definovala už v roce 2010 a znamená, že obec má poměr cizích zdrojů k celkovým aktivům vyšší než 25 procent. Zároveň je ukazatel celkové likvidity menší než jedna. Ukazatel vypovídá o poměru oběžných aktiv ke krátkodobým závazkům. Zkrátka, obec nemá dostatek majetku, aby pokryla své závazky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rostoucí zadluženosti obcí mluvila v Dopoledním Radiožurnálu redaktorka Jitka Hanžlová

A takových obcí je 84. Je 1,3 procenta z celkového počtu obcí u nás. Mohlo by se zdát, že to není zas až tolik. Ale varující je trend. Takových obcí totiž přibývá. Souvisí se situací v ekonomice. Klesají vybrané daně. Při nižších příjmech ale neklesají náklady, naopak výdaje rostou.

Podle agentury ČEKIA je nejvíc zadlužených menších obcí - tedy do tisícovky obyvatel. Alarmující je, že se loni poprvé v historii České republiky mezi subjekty s vyšší mírou rizika objevilo také hospodaření kraje, a to Středočeského.

A to je z čistě ekonomického hlediska hodně zvláštní. Protože taková správní jednotka, jako je kraj, má oproti malým obcím nesrovnatelně větší příjmy, výdaje i majetek.

Bankovky a kalkulačka | Foto: Ladislav Bába

A pokud se kraj zadluží takovým způsobem, že nemá dost majetku, aby pokryl své závazky, vypovídá to o hodně nestandardním hospodaření. A pravděpodobně příliš vysokých výdajích.

Existují rozdíly mezi regiony.Nejhorší situace je ve Zlínském, Pardubickém a Karlovarském kraji, naopak nejlepší v Královehradeckém kraji. Zajímavé je, že kraje s nejvyšší nezaměstnaností tady vlastně rekordy nelámou - takže je vidět, že to opravdu záleží na schopnosti zastupitelstva hospodařit s příjmy, které má obec k dispozici.

Některé obce jsou zadluženy dlouhodobě a opakovaně. Takových recidivistů je 7. Jde o Měňany, Prameny, Nebanice, Rybnice, Bublavu, Pohled a Podhořany u Ronova.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme